Zastrelili pakistanského právnika lekára, ktorý pomohol CIA s bin Ládinom

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 06:46 • 2 min
Zastrelili pakistanského právnika lekára, ktorý pomohol CIA s bin Ládinom

PEŠÁVAR - Pakistanského právnika, ktorý čelil hrozbám smrti za hájenie lekára, ktorý pomohol Američanom dolapiť Usámu bin Ládina, v utorok zastrelili. Informovala o tom v utorok polícia.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za čin sa prihlásila odštiepenecká skupina Talibanu. Samiulláh Afrídí zastupoval doktora Šakíla Afrídího, ktorého v roku 2012 poslali na 33 rokov do väzenia za údajné spojenie s militantmi. Vo všeobecnosti sa však predpokladá, že išlo o trest za pomoc americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) pri vystopovaní bin Ládina. V roku 2013 však úrady verdikt zrušili a nariadili nový proces, na ktorý lekár čaká vo väzbe. Na prvom procese sa okrem iného nemohol zúčastniť a nemohol sa tak voči obvineniam brániť.


Samiulláha Afrídího zastrelili v utorok, keď sa vracal domov v severozápadnom meste Pešávar, uviedla polícia. Podľa miestnych médií sa tam vrátil nedávno zo zahraničia po tom, čo Pakistan opustil z bezpečnostných dôvodov. K zodpovednosti za čin sa prihlásila odnož Talibanu, skupina Džundulláh (Allahovi vojaci). "Zabili sme ho, pretože obhajoval Šakíla, ktorý je naším nepriateľom," uviedol ich hovorca. Právnik prestal obhajovať lekára minulý rok po tom, čo sa stal terčom vyhrážok zo strany rôznych organizácií.


Šakíl Afrídí zorganizoval falošnú očkovaciu kampaň, ktorá prostredníctvom odobratých vzoriek DNA americkej tajnej službe potvrdila prítomnosť bin Ládina v jeho úkryte v pakistanskom meste Abbottábád. Tam ho v máji 2011 zabilo americké špeciálne komando. Jeho úkryt pri prominentnej vojenskej akadémii pakistanskej armády vrhol tieň pochybností na pakistanské úrady a ich činnosť pri pátraní po hľadanom zakladateľovi siete al-Kájda. Američania mŕtve telo najhľadanejšieho teroristu sveta údajne hodili do mora a verejnosti odmietli poskytnúť akýkoľvek dôkaz o jeho smrti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies