Zastrelili dvoch egyptských policajtov strážiacich koptský kostol

NETKY.SK • 6 Január 2015, 13:38 • 2 min
Zastrelili dvoch egyptských policajtov strážiacich koptský kostol

MINJÁ - Dvoch egyptských policajtov zastrelili dnes na stráži pri koptskom kresťanskom kostole južne od hlavného mesta Káhira. Stalo sa tak deň pred koptskými Vianocami, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov a miestne bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Na policajtov, ktorí zomreli okamžite pri útoku, strieľali podľa svedkov neznámi maskovaní muži. Incident a dve obete potvrdil aj web egyptských novín al-Ahrám.
      

Útok sa odohral deň pred koptskými Vianocami, ktoré tento rok pripadli na stredu 7. januára. S príchodom tohto sviatku sa už tradične sprísňujú bezpečnostné opatrenia v kostoloch egyptských koptov.
      

Koptskí kresťania tvoria približne desať percent z približne 85 miliónov obyvateľov prevažne moslimského Egypta. Spolužitie oboch komunít je spravidla pokojné, avšak politická nestabilita v krajine v posledných rokoch spôsobila nárast násilností namierených voči menšinovým koptom.
      

Zástancovia zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího z Moslimského bratstva zničili, vyrabovali alebo podpálili vlani v auguste desiatky kostolov alebo cirkevných zariadení po celom Egypte. Podnikli aj útoky na domy a podniky kresťanov. Vlna protikresťanského násilia nasledovala po tom, čo bezpečnostné sily počas zásahov rozohnali dva protesty Mursího stúpencov a zabili pri tom stovky ľudí.
      

Moslimské bratstvo tvrdí, že s najnovšími útokmi na koptských kresťanov nemá nič spoločné, dodal Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies