Francúzsky premiér Valls vyzval na zastavenie demonštrácií, stiahnutie reformy odmieta

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 13:08 • 2 min
Francúzsky premiér Valls vyzval na zastavenie demonštrácií, stiahnutie reformy odmieta

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls vyzval v stredu radikálne odbory, aby zastavili masové demonštrácie proti zmenám na trhu práce, ktoré v posledných dňoch prerástli do násilností.

slovakia

left justify in out

Stiahnutie reformy Valls odmietol s tým, že vládny kabinet už do navrhovanej legislatívy zapracoval požiadavky umiernenejších odborov. Vláda v Paríži chce zamestnávateľom uľahčiť podmienky prepúšťania a zaviesť limity pre kompenzácie za zrušené pracovné miesta alebo umožniť firmám, aby si stanovili vlastné pravidlá pre odmeňovanie za nadčasy.


Reforma, ktorá spochybňuje tradičné piliere francúzskej ľavicovej politiky, narazila na kritiku zo strany odborov aj niektorých členov vládneho kabinetu. Zmeny naopak podporil európsky komisár Pierre Moscovici, bývalý minister financií vo vláde socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Ako uviedol, Francúzsko nutne potrebuje reformu trhu práce s cieľom dosiahnuť rovnováhu medzi záujmami firiem a právami zamestnancov.


Francúzska polícia v utorok zadržala 58 agresívnych účastníkov celoštátneho dňa protestov v Paríži. Pri potýčkach bolo zranených najmenej 24 policajtov a 17 demonštrantov. Na demonštrácii sa podľa odhadov polície zúčastnilo 75 tis. až 80 tis. ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies