Zastávka na Harmincovej bude celoslovenský unikát

NETKY.SK • 22 Február 2023, 13:00 • 2 min
Zastávka na Harmincovej bude celoslovenský unikát

BRATISLAVA - Revitalizácia Harmincovej prinesie okrem novej vozovky, plnohodnotnej štvorprúdovej cesty, prechodu so semaforom pre ešte bezpečnejší pohyb chodcov, aj novú zastávku MHD. O jej navrhnutie a realizáciu sa postarajú odborníci s medzinárodnými skúsenosťami.

slovakia

left justify in out

Revitalizácia Harmincovej už odštartovala

 

Cestná komunikácia na Harmincovej ulici v mestskej časti Dúbravka bola postavená v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Kapacitnými možnosťami a technickou úrovňou už roky zaostávala za nárokmi na modernú cestu. Navzdory dôležitosti jej strategickej polohy, sa tento stav nemenil a znepríjemňoval prejazd vodičom, cyklistom aj chodcom. Komplikáciou k naštartovaniu revitalizácie boli najmä roky nevysporiadané pozemky v blízkosti komunikácie. K zásadnej zmene a posunu smerom k revitalizácii, prišlo až po spojení síl mesta so silným partnerom zo súkromnej sféry, ochotným investovať vlastný čas, know-how a peniaze na rozhýbanie pomalých procesov a potiahnutie projektu dopredu.

 

img

 

Vo februári 2022, sa tak podarilo firme ITB Development, developerovi projektu Čerešne, ukončiť proces výkupu a darovať mestu pozemky v hodnote vyše 700 000 €. Nič tak nebránilo tomu, aby na jeseň 2022 odštartovali revitalizačné práce. Teraz sa developer projektu Čerešne opäť rozhodol prispieť k tejto revitalizácii a k lepšiemu životu obyvateľov celej Dúbravky, a to realizáciou novej zastávky MHD – od návrhu až po jej vytvorenie. Unikátne, udržateľné a zodpovedné riešenie Pre developera je Harmincova ulica dôležitá, aj preto, že ide o pomyselnú vstupnú bránu do projektu Čerešne. Na mieste pôvodnej zastávky MHD by tak mala vzniknúť nová atypická zastávka, a to unikátnou metódou 3D tlače z betónu, čím bude prvá svojho druhu na Slovensku.

 

K spolupráci na tomto inovatívnom projekte, prizvala spoločnosť ITB Development partnerov so skúsenosťami z medzinárodných realizácií. „Od začiatku sme vedeli, že budeme hľadať inovatívne technologicko-materiálové riešenie. Na túto, pre nás, novú a zaujímavú výzvu sme sa rozhodli spojiť sily s UMRPUM, konkrétne s jej šikovnými absolventami s inovatívnym prístupom, ktorí stoja za platformou Collarch. Tí sa postarali o prípravu štúdie k zastávke. Na jej samotnú realizáciu sme sa rozhodli pre unikátne riešenie „z pera“ výnimočného Federica Diaza,“ vysvetluje Igor Lichý, predseda predstavenstva ITB Development.

 

img

 

Federico Diaz je známy výtvarný umelec, ktorý žije a pôsobí v Prahe. Nedávno spoluzaložil technologickú firmu So Concrete, kde čerpá zo svojich predchádzajúcich skúseností z robotickej 3D tlače z betónu (napríklad realizácia súsošia Na Horu v Pražskej Bořislavke). Projekt zastávky bude tak unikátnou príležitosťou aplikovať toto pomerne nové technologické riešenie. „3D tlač z betónu nám dovoľuje vytvárať komplexnú geometriu bez použitia debnenia a zároveň optimalizovať tvar štruktúry. Minimalizujeme množstvo použitého materiálu z hľadiska statických a iných požiadaviek. Spolu s integráciou zelene je tak pôjde o krok smerom k environmentálne zodpovednému prístupu k architektúre verejného priestoru,“ upresňuje architekt a autor štúdie Shota Tsikoliya z platformy Collarch.

 

img

 

Navrhované riešenie zastávky čaká ešte na schválenie Magistrátom hlavného mesta. K samotnej realizácii by tak mohlo prísť na jeseň 2023. ITB Development je téma inovácii i udržateľných riešení blízka. Ako prví v projekte Čerešne umožnili klientom kúpiť si byt online, sídlia v biznis centre Wallenrod s patentovanou zelenou fasádou, ktorú sami navrhli a unikátny je aj ich projekt inštalácie mikrorias v pracovnom prostredí. V spolupráci s ateliérom Architekti Šebo Lichý organizovali aj viaceré mestotvorné architektonické súťaže a projekty. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies