Zastavili stíhanie prvého z obvinených aktivistov Greenpeace

NETKY.SK • 25 December 2013, 09:20 • 2 min
Zastavili stíhanie prvého z obvinených aktivistov Greenpeace

MOSKVA - Stalo sa tak na základe minulotýždňovej amnestie prijatej pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy.

slovakia

left justify in out

 Ruské orgány zastavili trestné stíhanie prvého z 30 aktivistov ochranárskej organizácie Greenpeace, ktorých obvinili z výtržníctva v súvislosti so septembrovým pokusom obsadiť vrtnú plošinu v Arktíde. Tlačovú agentúru AFP o tom v utorok informoval hovorca organizácie, pričom neuviedol meno aktivistu. Stíhanie zastavili v súlade s očakávaniami na základe minulotýždňovej amnestie prijatej pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy. Rovnaký krok by sa mal týkať aj zvyšných 29 aktivistov, ktorých medzičasom prepustili na kauciu. Väčšinu skupiny pritom tvoria cudzinci, ktorí zatiaľ nemohli opustiť územie Ruska.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov zo 17 krajín, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín vrátane Holandska, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne obvinenia prekvalifikovali z pirátstva na výtržníctvo, za však aktivistom stále hrozilo niekoľko rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies