Zastavili stíhanie Babiša

NETKY.SK • 14 September 2019, 7:54 • 2 min
Zastavili stíhanie Babiša

PRAHA - Pražské Mestské štátne zastupiteľstvo v piatok rozhodlo o zastavení trestného stíhania premiéra Andreja Babiša, ako aj ďalších obvinených v kauze Čapí hnízdo. Ide o Babišove rodinné sídlo, na ktoré mal premiér podľa žaloby zneužiť dotácie z eurofondov. Podľa piatkového rozhodnutia Mestského štátneho zastupiteľstva však k žiadnemu podvodu v tomto prípade nedošlo.

slovakia

left justify in out

Šéf pražských žalobcov Martin Erazím toto rozhodnutie odôvodňuje tým, že Babišova farma podľa vyšetrovania "spĺňala definíciu malého a stredného podniku".

Práve pre malé a stredné podniky bola určená dotácia vo výške 50 miliónov eur, ktorú Čapí hnízdo v roku 2008 získalo. Žaloba sa pritom opierala o to, že v skutočnosti nešlo o malý a stredný podnik, pretože farma bola prostredníctvom Babiša a jeho rodinných príslušníkov prepojená na jeho firmu Agrofert. To však podľa Erazíma pri posudzovaní nehralo rolu, pretože "Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájomne v podnikaní nekonkurovali ani nezjednocovali svoju činnosť na spoločnom trhu".


obrazok


"Uvidíme, čo sa stane ďalej. Náš súdny systém je nezávislý," povedal následne na tlačovej konferencii premiér Babiš. Bližšie sa nechcel k rozhodnutiu mestského zastupiteľstva vyjadrovať, trval však na tom, že zastupiteľstvo nerozhodovalo pod tlakom.

"Tu bola tri a pol roka mediálna štvanica na mňa a na moju rodinu. A ak na námestiach kričali niektorí ľudia, že Babiš patrí do väzenia, a titulky na antibabišovských serveroch volali po desiatich rokoch väzenia a pri tom boli moje fotky, tak neviem, kto bol pod tlakom," vyhlásil český premiér.

Rozhodnutie pražského zastupiteľstva ešte nie je úplne definitívne, môže ho ešte zvrátiť najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a z webstránky českého týždenníka Respekt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona