Zastavenie zadlžovania nemocníc zostáva výzvou

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 13:30 • 2 min
Zastavenie zadlžovania nemocníc zostáva výzvou

BRATISLAVA - Pre Slovensko zostáva aj naďalej výzvou ako zabrániť ďalšiemu hromadeniu dlhov vo verejných nemocniciach, keďže chýbajú opatrenia na podporu riadneho finančného hospodárenia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pracovného materiálu Európskej komisie (EK) o Slovensku. V nemocničnom segmente podľa nej absentuje vhodná tvorba, monitorovanie a pravidelné hodnotenie rozpočtu.


V správe sa spomína ozdravný plán, ktorý majú nemocnice v tomto roku predložiť v záujme dosiahnutia vyrovnaného hospodárenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) tvrdí, že práve tento ozdravný plán je silným nástrojom stabilizácie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Rezort navyše podotýka, že v roku 2013 klesol deficit štátnych nemocníc o približne 50 mil. eur. "Tempo zadlžovania sa darí držať na uzde aj vďaka zvýšenej produktivite pri zachovaní fixných nákladov, čo sa odrazilo vo výraznom znížení čakacích lehôt na mnohé druhy operácií," uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová.


V správe sa konštatuje len pomalé napredovanie pri zlepšovaní súčasnej situácie nemocníc, čo má byť čiastočne spôsobené tým, že sa oneskorilo zavádzanie DRG systému (skupiny súvisiacich diagnóz), ako aj neefektívnymi postupmi verejného obstarávania v zdravotníctve. Autori analýzy Slovensku vyčítajú najmä to, že technické požiadavky často vedú k tendrom šitým na mieru. Problémom je podľa nich aj slabá platobná schopnosť nemocníc, ktorá odrádza podnikateľov od účasti na verejných obstarávaniach. Poukazujú na to, že v roku 2013 bol priemerný počet uchádzačov v nemocničných tendroch 1,9, pričom vo verejnom sektore ako celku to bolo 5,7. "Absencia tvrdých rozpočtových obmedzení a stimulov pre nákladovo účinné obstarávanie vedie k neefektívnemu prideľovaniu verejných zdrojov," uvádza sa v správe EK.


Keďže materiál je len pracovným dokumentom útvarov komisie, ministerstvo ho bude ešte pripomienkovať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona