Zastavenie transportu plynu cez Ukrajinu spôsobí Taliansku vážne problémy

NETKY.SK • 31 August 2014, 14:40 • 2 min
Zastavenie transportu plynu cez Ukrajinu spôsobí Taliansku vážne problémy

MILÁNO - Taliansko bude mať túto zimu problémy, ak konflikt na Ukrajine povedie k prerušeniu dodávok plynu z Ruska a situácia v Líbyi sa prudko zhorší. To ohrozí už aj tak slabý výkon talianskej ekonomiky, ktorá sa v 2. kvartáli prepadla do recesie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Taliansku spôsobuje kopu problémov klesajúci dovoz plynu zo severnej Afriky, a tak jeho závislosť od ruského plynu stúpa. Rím sa preto pripravuje na najhorší možný scenár, a to úplné zastavenie transportu plynu cez Ukrajinu. Taliansky krízový plán počíta s naplnením zásobníkov, ale pripravuje aj program krízových dodávok, ako aj obmedzenie produkcie v energeticky náročných výrobných odvetviach, ako sú chemický priemysel, hutníctvo a ďalšie.
      

Problémom je tiež fakt, že Taliansko využíva plyn aj na výrobu elektriny.
      

V rokoch 2006 a 2009, keď Rusko pre spory s Ukrajinou o cenu plynu zastavilo jeho transport do Európy, muselo Taliansko vykryť výpadok dodávok zo strategických rezerv. Tohoročná zima bola len mierna, ale ak sa príliš ochladí, Taliansko môže mať už po mesiaci od zastavenia transportu plynu z Ruska vážne problémy.
      

Aj dodávky plynu zo severnej Afriky spôsobujú vláde v Ríme vrásky na čele. Hoci sa produkcia ropy a plynu v Líbyi nedávno zvýšila, talianski importéri sa obávajú, že v prípade eskalácie napätia sa vývoz oboch komodít z krajiny znova zastaví.
      

Práve nepriaznivý vývoj politickej situácie v Líbyi prinútil Taliansko zvýšiť import plynu z Ruska, ktorý sa v 1. polroku 2014 podieľal 49 % na celkovej spotrebe plynu v krajine. Na porovnanie, vlani to bolo 41 % a v roku 2012 ešte menej, 32 %.
      

Jednou z možností, kde získať plyn, je Alžírsko. Ak sa talianskej energetickej spoločnosti Enel podarí uzavrieť dohodu s alžírskym štátnym monopolom Sonatrach o dodávkach plynu, Taliansko zvládne aj dlhšie trvajúci výpadok ruských dodávok. Ale bez dohody s Alžírskom bude situácia vážna.
      

Taliansko medzitým horúčkovito plní svoje zásobníky, ktoré by mali do októbra dosiahnuť maximálnu skladovaciu kapacitu. Taliansko má spolu s Nemeckom a Francúzskom najväčšie zásobníky na plyn v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona