Zástancovia tradičnej rodiny by sa mali viac otvárať

NETKY.SK • 28 September 2013, 14:25 • 2 min
Zástancovia tradičnej rodiny by sa mali viac otvárať

BRATISLAVA - Poslanec Martin Poliačik (SaS) nesúhlasí so záverom, že skupina ľudí z nedávneho bratislavského Dúhového pride na podporu práv sexuálnych menšín a druhá skupina z košického Národného pochodu za život vyznávajú iné hodnoty.

slovakia

left justify in out

"V mnohých hodnotách sa obidve skupiny zhodnú. V potrebe starať sa jeden o druhého, v potrebe vytvárať rodiny, v potrebe vytvoriť aj deťom v týchto rodinách čo najlepšie prostredie," uviedol Poliačik v relácii RTVS Sobotné dialógy na vlnách Slovenského rozhlasu. Podľa jeho slov len jedna z týchto skupín chápe práva menšín a ľudí v spoločnosti širšie. "Kdežto tá druhá, povedzme si tá košická skupina jednoducho stále udržiava definíciu spoločnosti, ktorá sa s nami tiahne od stredoveku a podľa mňa by už v európskom priestore by nemala byť tak úzkoprso definovaná, skôr by sa mala otvárať," povedal Poliačik. Podľa jeho slov by mali byť súčasťou každodenného života chápanie inakosti a tolerancia.

V súčasnosti garantuje spoločenskú ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy bežný zákon. Z tábora zástancov tradičnej rodiny sa ozývajú hlasy, volajúce po ústavnom zákone. Igor Matovič (OĽaNO) v relácii pripustil, že ide o snahu zabrániť predefinovaniu manželstva na zväzok dvoch osôb bez ohľadu na pohlavie. "Samozrejme, že ide o to. Jednoducho musíme chrániť manželstvo, bez ktorého nemá spoločnosť šancu prežiť," povedal Matovič a dodal, že "keby sme si teraz povedali, že áno, bude to moderné a bude to fajn, poďme to všetci robiť - čiže budú žiť len muži s mužmi a ženy so ženami, tak zrejme tá spoločnosť zahynie". Týmto by podľa Matoviča stavala spoločnosť na rovnakú úroveň tých, čo na seba preberajú väčšie bremeno (lebo majú schopnosť splodiť deti) s ľuďmi, ktorí, si povedia, že si budú iba sami užívať. Poslanec si myslí, že by to oslabilo inštitút manželstva, čo by spoločnosti nepomohlo.

Ústavný zákon o ochrane manželstva je podľa Poliačika úplne zástupná téma, ktorá vôbec nič nerieši. "Nech by sme manželstvo ochránili v ústave, tak deti v rodinách na Slovensku budú stále týrané - tie ktoré sú týrané, ženy, ktoré sú v tých manželstvách týrané budú takisto týrané, ako boli doteraz týrané," tvrdil. Sociálna pomoc sa im podľa Poliačika nezvýši. "Je to zástupná téma, ktorou chcú kresťansky mysliaci politici iba nejakým spôsobom obhájiť svoje stredoveké myslenie na politickej scéne," myslí si Poliačik.

Poliačik poznamenal, že nikto neargumentuje proti štatisticky potvrdenému záveru, že manželstvo biologických rodičov je najlepší priestor pre šťastný život a výchovu detí. "Len my musíme myslieť na to, akým spôsobom vyrastajú deti, ktoré nemajú to šťastie," upozorňoval Poliačik, že v takom prípade existuje viacero variant: osamotení rodičia, rodičia, ktorí majú nového partnera, adoptované deti, deti v profesionálnych rodinách, alebo deti v detských domovoch. Potom treba hľadieť na najlepšie zabezpečenie záujmov dieťaťa. "A ja som napríklad presvedčený, že dieťa, ktoré vyrastá v detskom domove toho komunistické typu, ktoré na Slovensku ešte stále máme - kde na 12 detí je jedna vychovávateľka a maličké 1,5 či dvojročné deti ani nemajú za akou náručou ísť, keď sa učia chodiť a učia sa chodiť popri nábytku -  sa bude mať oveľa lepšie v rodine dvoch žien alebo dvoch mužov, kde je tá láska, kde je tá starostlivosť, je to materiálne zabezpečenie "argumentoval Poliačik. 

Matovič odmieta posúvanie tejto témy do roviny, že cez registrované partnerstvá ide o ochranu a lepši život pre deti, ktoré nikto nechce a sú v detskom domove. Neregistruje snahy ľudí zo sexuálnych menšín , že by si vo veľkom chceli  adoptovať deti z domovov, ktoré by tam podľa jeho názoru mali naďalej zostať. "Ja osobne si myslím, že omnoho lepšie bude tomu dieťaťu, ak bude radšej v detskom domove, ak sa má pozerať na prerobenú mamu z otca a na prerobenú mamu z chlapa," povedal Matovič. V detskom domove podľa neho bude dieťa mať aj ženský príklad vychovávateľky a mužský príklad od údržbára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies