Zaspávajúci technici prinútili Ford odstrániť z auta volant aj pedále

NETKY.SK • 18 Február 2017, 12:33 • 2 min
Zaspávajúci technici prinútili Ford odstrániť z auta volant aj pedále

DETROIT - Americký koncern Ford Motor, podobne ako ostatní konkurenti, pracuje na autonómnych vozidlách. Pri testoch však narazil na neočakávaný problém. Technici, ktorí monitorovali jazdu, začali zaspávať.

slovakia

left justify in out

Vývojári sa snažili prebrať technikov zvonením, varovnými kontrolkami, vibrujúcimi sedadlami či trasúcim sa volantom. Dokonca do vozidla posadili druhého technika. Každý pokus zlyhal. Plynulá jazda bola príliš upokojujúca a technici mali problém udržať pozornosť. "Sú to školení technici, ktorí sú tam, aby sledovali, čo sa deje," cituje agentúra Bloomberg vývojového šéfa Fordu Raja Naira. "Je však v ľudskej povahe, že vozidlu dôverujete čoraz viac a nadobudnete dojem, že nemusíte venovať pozornosť situácii."

 

Snaha prebudiť technikov napokon viedla k radikálnemu riešeniu. Ford sa rozhodol, že z vozidla odstráni nielen človeka, ale aj volant, brzdy a plynové pedály. Koncern tak úplne odbočil od prevažujúcej stratégie ostatných automobiliek, ktoré sa stále spoliehajú na to, že človek v kritickej situácii zasiahne do riadenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies