Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vo februári spomalilo

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 12:45 • 2 min
Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vo februári spomalilo

FRANKFURT - Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vo februári mierne spomalilo, už druhý mesiac po sebe. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB).

slovakia

left justify in out

Podľa údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, medziročné tempo jej rastu sa vo februári spomalilo na 4,7 % z januárových revidovaných 4,8 %. Banka mierne znížila januárový výsledok, keďže podľa predbežných výsledkov sa mala M3 v prvom mesiaci roka zvýšiť o 4,9 %. Analytici pritom očakávali, že tempo rastu peňažnej zásoby M3 v eurozóne bude vo februári stagnovať na pôvodnej januárovej úrovni 4,9 %.

 

Aj medziročné tempo rastu úverov, ktoré komerčné banky poskytli firmám v eurozóne, sa vo februári znížilo na 2 % z 2,3 % v januári. Tempo rastu celkového objemu úverov pre domácnosti naopak mierne stúplo na 2,3 % z predchádzajúcich 2,2 % a bolo tak najvyššie od decembra 2010. To signalizuje, že lacné peniaze, ktoré ECB pumpuje do ekonomiky, si pomaly nachádzajú cestu aj do domácností.

 

Centrálna banka ďalej uviedla, že medziročné tempo rastu peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa cirkuláciu obeživa a krátkodobé vklady, zostalo vo februári na januárovej úrovni 8,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies