Zásahom polície na českej stanici Florenc sa zaoberá verejná ochrankyňa práv

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 08:19 • 2 min
Zásahom polície na českej stanici Florenc sa zaoberá verejná ochrankyňa práv

PRAHA - Česká verejná ochrankyňa práv Anna Šabatová začala prešetrovať zásah policajtov, ktorí spolu s vojakmi v sobotu 23. apríla v Prahe na autobusovej stanici Florenc zasahovali proti mladíkovi s dredmi, ktorý sa odmietol legitimovať, informuje server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Z verejne dostupných zdrojov a z nadväzujúceho tlačového vyhlásenia hovorcu pražskej polície vyplývajú možné pochybnosti o zákonnosti postupu polície. Ochrankyňa vníma obavy verejnosti z tohto incidentu. Rozhodla sa preto začať vyšetrovanie z vlastnej iniciatívy," informoval dnes úrad ombudsmanky Anny Šabatovej.

 

Tú bude zaujímať najmä to, "či existoval zákonný dôvod na preukázanie totožnosti". Chystá sa tiež preveriť, či bolo potrebné a primerané použitie donucovacích prostriedkov.

 

"U polície stále pretrváva pocit, že ľudia so sebou musia nosiť občiansky preukaz, čo už dávno nie je pravda," pripomenul v utorok vo vysielaní Českej televízie minister spravodlivosti Robert Pelikán. Pripomenul, že ľudia nemusia mať občiansky preukaz pri sebe a polícia im má v takom prípade poskytnúť súčinnosť, aby mohli preukázať svoju totožnosť, čo sa dá urobiť rôznymi spôsobmi. Predvedenie na stanicu je podľa neho až posledná možnosť.

Odbor vnútornej kontroly českej polície pochybenia nezistil. Policajti chceli podľa hovorcu Tomáša Hulana spiaceho 24-ročného mladíka skontrolovať kvôli obave, či nemá zdravotné problémy, prípadne "či nemôže byť nebezpečný pre svoje okolie".

 

"Tejto výzve ale odmietal opakovane vyhovieť, policajta a vojakov častoval množstvom urážok až vulgárnosťou." Následne ho upozornili, že ak nepredloží zodpovedajúci doklad alebo aspoň neposkytne svoje údaje na overenie totožnosti, bude predvedený na stanicu, čomu sa ale bránil, dodal Hulan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies