Zásah v osade Budulov stále preveruje ombudsmanka

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 16:49 • 2 min
Zásah v osade Budulov stále preveruje ombudsmanka

MOLDAVA NAD BODVOU - O policajnom zásahu v moldavskej osade Budulov ešte nepadlo posledné slovo. Preverovanie pátracej akcie stále neukončila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ako agentúru SITA informovala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová, právnikov pri šetrení postupu policajtov a kukláčov zdržiaval prístup niektorých orgánov, ktorým trvalo odpovedať aj mesiac.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Robert Kaliňák na utorňajšej tlačovej besede oznámil záver ministerskej inšpekcie. Zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorý viaceré mimovládky kritizovali pre jeho neprimeranosť, bol podľa inšpekcie v poriadku. Zásah z 19. júna prešetrovala inšpekcia aj na podnet splnomocnenca pre Rómov. Počas akcie polícia podľa Kaliňáka skontrolovala totožnosť 18 ľudí, v prípade siedmich osôb použili donucovacie prostriedky. "Všetky boli vyhodnotené ako oprávnené," poznamenal minister. Donucovacie prostriedky navyše použili len proti mužom, čiže rôzne medializované informácie napríklad o zranení dieťaťa pri zásahu, sú podľa ministra nepravdivé.

Ombudsmanka zatiaľ nechce predbiehať v hodnotení policajnej akcie. "Iba v pondelok 29. júla sme od prezidenta policajného zboru dostali odpoveď na oficiálnu žiadosť verejnej ochrankyne práv z 27. júna o vysvetlenie okolností tohto zásahu," píše Kuišová. Vlastné zistenia a všetky dostupné informácie kancelária verejnej ochrankyne práv zosumarizuje a vyhodnotí približne o dva až tri týždne.

Prípad ombudsmankina kancelária zatiaľ neuzavrela aj preto, že jej v ceste za dokumentmi stáli bariéry k niektorým úradným dokumentom, ktorých sa museli vyslovene domáhať. "K časti dokumentácie sme sa napríklad dostali vyslovene až na zásah prezidenta PZ či dokonca ministra vnútra, a to aj napriek tomu, že verejná ochrankyňa práv má mať podľa zákona možnosť bezodkladného prístupu k takýmto materiálom," informuje Kuišová.

Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák výsledok inšpekcie berie na vedomie a hovorí, že jeho postavenie, pôsobnosť a úlohy vyplývajúce zo štatútu mu neumožňujú objektívne posúdiť legalitu a legitímnosť zásahu. Pre budúcnosť odporúča, aby sa pokyny počas policajných zásahov vydávali v materinskom jazyku a aby sa zásahy natáčali. Na výsledky inšpekcie reaguje aj strana Rómska iniciatíva Slovenska (RIS). Jej predstavitelia tvrdia, že majú informácie o celom incidente. Podľa nich sú tvrdenia mimovládnych organizácií o brutalite policajtov nepravdivé. "Pravdou je, že niektorí Rómovia zneužili situáciu po príchode polície a vyvolali rozruch v osade a samotní osadníci začali napádať políciu slovne ale aj fyzicky," píše sa v stanovisku, ktoré RIS poskytla agentúre SITA. "Zákon je jednofarebný pre každého občana SR," vyhlasuje RIS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona