Zásah proti demonštrantom v Egypte vyvolal vo svete pobúrenie

NETKY.SK • 14 August 2013, 17:24 • 2 min
Zásah proti demonštrantom v Egypte vyvolal vo svete pobúrenie

PARÍŽ - Stredajší zásah egyptských bezpečnostných síl proti prívržencom zosadeného prezidenta Muhammada Mursího v Káhire okrem európskych krajín odsúdili aj Irán, Katar alebo Turecko. Vyhlásenia tamojších vlád vyjadrujú znepokojenie nad použitím sily proti demonštrantom okupujúcim káhirské námestia, z ktorých podľa spravodajcov agentúry AFP najmenej 124 ľudí zahynulo.

slovakia

left justify in out

V snahe vyhnať aktivistov zo stanových táborov použili najskôr slzotvorný plyn, podľa svedkov však nasledovala paľba z automatických zbraní. Zásah v skorých ranných hodinách mnohých prekvapil, keďže predstavitelia predtým ohlásili "postupné" kroky. Oficiálne miesta zatiaľ potvrdili 56 obetí, zatiaľ čo Mursího hnutie Moslimské bratstvo hovorí až o 2 200 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. Medzi osobami, ktoré podľahli strelným poraneniam, je údajne 17-ročná dcéra jedného z vodcov Moslimského bratstva Muhammada al-Baltádžího ako aj 61-ročný kameraman britského spravodajského kanála Sky News.

"Som hlboko znepokojený stupňujúcim sa násilím a nepokojmi v Egypte... Odsudzujem používanie sily pri rozháňaní protestov a vyzývam bezpečnostné sily, aby konali so zdržanlivosťou," vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague. Francúzsko a Nemecko nepripisujú zodpovednosť za situáciu žiadnej zo strán, pričom obe vyzývajú na upokojenie. Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle požaduje "okamžitý návrat všetkých politických síl k rokovaniam a odvrátenie stupňovania násilia". Znepokojenie vyjadril aj hovorca vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej, podľa ktorého násilie nie je cestou k vyriešeniu krízy v Egypte.

Diplomacia Kataru ako jedného z hlavných podporovateľov Moslimského bratstva "dôrazne odsudzuje prostriedky, ktoré použili proti pokojným demonštrantom... a ktoré viedli k usmrteniu neozbrojených nevinných ľudí". Turecko stojace takisto na strane Mursího požaduje bezodkladnú reakciu medzinárodného spoločenstva na "neprijateľný" postup egyptských orgánov. "Medzinárodné spoločenstvo, predovšetkým Bezpečnostná rada OSN a Liga arabských štátov, musí bezodkladne konať, aby zastavilo túto masakru," uviedla vo vyhlásení kancelária tureckého premiéra. Výraz "masakra" použil aj Irán, ktorý "pozorne sleduje trpké udalosti v Egypte" a varuje pred "vážnymi následkami". Na krviprelievanie zatiaľ nereagovali Spojené štáty, ktoré predtým vyjadrili podporu novému egyptskému vedeniu dosadenému armádou a odmietajú označovanie Mursího zosadenia za puč.

Po zásahoch na káhirskom Námestí Rábiu al-Adavijju a Námestí egyptskej obrody (Mídán Nahadat Masr) Moslimské bratstvo vyzýva Egypťanov na masové demonštrácie, aby odsúdili "masakru" spáchanú na jeho prívržencoch. Násilné strety medzi Mursího podporovateľmi a bezpečnostnými silami už hlásili aj z iných častí Egypta, pričom došlo aj k niekoľkým útokom na kostoly, čo malo byť podľa kresťanských aktivistov "pomstou" islamistov za spoluprácu s novým vedením. V samotnej Káhire medzitým demonštranti podľa svedkov zablokovali niekoľko komunikácií a snažia sa vybudovať nový tábor. V meste platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia vrátane prerušenia železničnej dopravy na všetkých tratiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona