Zasadnutie parlamentu opakovane odložili pre údajné spory v koalícii

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 14:10 • 2 min
Zasadnutie parlamentu opakovane odložili pre údajné spory v koalícii

KYJEV - Ukrajinský parlament začne dnes prerokúvať návrh zákona o osobitnom štatúte území v oblasti bojových operácií na východe Ukrajiny, informovala agentúra UNIAN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa schôdza mala začať už dopoludnia. Po opakovanom presune začiatku zasadania napokon podpredsedníčka parlamentu Oksana Syrojedová oznámila, že schôdza sa začne až o 16.00 h miestneho času. Časť poslancov na jej vyhlásenie reagovala výkrikmi: "Hanba!"  
     

Prvý podpredseda parlamentu Andrij Parubij dnes dopoludnia informoval, že príčinou odkladu začiatku schôdze je pretrvávajúca diskusia o jej programe. 
     

Podpredseda poslaneckého klubu Bloku Petra Porošenka Ihor Kononenko však uviedol, že koalícia nemá spoločné stanovisko k otázke osobitného štatútu pre územia na východe Ukrajiny.
     

Ukrajinské agentúry upozornili, že na konzultáciách s vedením koaličných frakcií sa zúčastňuje aj tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov.  
     

Politický predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Denis Pušilin dnes upozornil, že zmeny v zákone o osobitnom štatúte niektorých regiónov Donbasu budú "bodom, odkiaľ už nebude návratu k minským dohovorom", informovala agentúra RIA Novosti. 
     

Rovnaký názor prezentoval aj predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Vladislav Dejnego.
     

Líder DĽR Alexandr Zacharčenko sa zasa domnieva, že príslušné uznesenie ukrajinského parlamentu by malo byť prekonzultované aj s predstaviteľmi DĽR a LĽR. 
     

Agentúra pripomenula, že ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil parlamentu celý rad zákonov vrátane návrhu na vypracovanie zoznamu regiónov, na ktoré sa bude vzťahovať osobitný štatút, či pozmeňujúcich návrhov k zákonu o osobitnom štatúte Donbasu, predpokladajúce vypísanie volieb v regióne.
     

Pušilin však dnes podľa doneckej tlačovej agentúry DAN upozornil, že dohody uzavreté v Minsku nepredpokladajú možnosť robiť zmeny v návrhu zákona o š

tatúte Donbasu. Porošenkove návrhy podľa neho spôsobia, že "zákon prestane byť životaschopný".
     

Ukrajinské úrady začali v apríli minulého roka na území Donbasu vojenskú operáciu proti proruským separatistom, ktorí neuznávajú legitimitu nového vedenia krajiny, a to aj napriek tomu, že medzičasom sa na Ukrajine uskutočnili parlamentné i prezidentské voľby spĺňajúce obvyklé medzinárodné štandardy.
     

Posledným pokusom o obnovenie mieru na východe Ukrajiny, kde v konflikte zahynulo už vyše 6000 ľudí, boli vo februári rokovania v Minsku, ktoré sa skončili podpísaním dohodu o spôsoboch urovnania situácie. 
     

Súčasťou dohody bolo aj vyhlásenie prímeria, ktoré platí od 15. februára a vo všeobecnosti sa dodržiava. Dohoda rátala okrem iného aj s odsunom ťažkých zbraní z demarkačnej čiary, čím sa mala vytvoriť nárazníková zóna, i s výmenou zajatcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies