Zásadná zmena legislatívy v Česku významne ovplyvní aj Slovákov

NETKY.SK • 16 Január 2014, 14:22 • 2 min
Zásadná zmena legislatívy v Česku významne ovplyvní aj Slovákov

BRATISLAVA - Od 1. januára tohto roka nadobudol v Českej republike účinnosť nový občiansky zákonník a zákon o obchodných korporáciách. Ako uviedli dnes v Bratislave právnici z advokátskej kancelárie TaylorWessing na stretnutí s novinármi, vzhľadom na vzájomné vzťahy SR a ČR tak v občianskom, ako aj hospodárskom živote sa zmeny významne dotýkajú aj Slovákov.

slovakia

left justify in out

Podľa ich slov sa uvedenými zmenami definitívne zmenila vysoká zhoda predmetných právnych noriem medzi SR a ČR vyplývajúca z dlhoročnej spoločnej histórie, a teda aj v zásade jednotných právnych noriem, ktoré prakticky až do nadobudnutia účinnosti českého občianskeho zákonníka a zákona o obchodných korporáciách boli prakticky zhodné. Z toho vyplýva aj skutočnosť, že kým stačilo napríklad podnikateľovi zo Slovenska, aby mal aj slovenského právneho zástupcu, v súčasnosti to už prakticky nie je možné, keďže rozsiahlosť a zmena legislatívy znemožňuje profesionálnu pomoc zo strany slovenského právneho zástupcu.

Nová česká legislatíva dôslednejšie reaguje na vývoj hospodárstva, je, na rozdiel od slovenskej, v hospodárskej oblasti podstatne liberálnejšia voči podnikateľskej komunite tak pri zriaďovaní obchodných spoločností, kreovaní ich orgánov, pri manipulácii s akciami a obchodnými podielmi a podobne.

Významné zmeny nastali aj v občianskom práve, a to v oblasti dedenia, nehnuteľnosti a prakticky vo všetkých sférach občianskeho života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies