Záruky Slovenska v eurovale by sa mali zvýšiť na 7,2 miliardy eur

NETKY.SK • 28 September 2011, 22:09 • 2 min
Záruky Slovenska v eurovale by sa mali zvýšiť na 7,2 miliardy eur

Záruky Slovenska v eurovale by sa mali zvýšiť na 7,2 miliardy eur

slovakia

left justify in out

img

Záruky Slovenska v dočasnom eurovale by sa mali zvýšiť zo súčasných 4,371 miliardy eur na 7,727 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o špecifických štátnych zárukách, ktorý dnes schválila vláda. Kabinet súčasne navrhol Národnej rade (NR) SR prerokovať túto legislatívu v skrátenom legislatívnom konaní. Koalícia však v tejto otázke zatiaľ nemá v parlamente zabezpečenú väčšinu, zmeny v eurovale odmieta podporiť SaS, OKS aj Obyčajní ľudia.

"V prípade, že by sa v SR neprijala potrebná legislatíva v čo najkratšom časovom období, tak by sa mohol ohroziť celý mechanizmus finančnej stabilizačnej pomoci, čo by mohlo mať značné následky na medzinárodné záväzky, ktoré prijala SR v rámci svojho členstva v eurozóne," zdôvodnil zrýchlený postup predkladateľ návrhu, minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Zároveň varoval pred značnými hospodárskymi škodami v prípade oneskoreného prijatia legislatívy.

Potreba novelizácie zákona o špecifických štátnych zárukách vyplýva z dodatku k rámcovej zmluve o zriadení Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), ktorý vláda schválila už skôr a teraz čaká na svoje prerokovanie v parlamente. Samotným navýšením objemu záruk nedôjde k vplyvu na schodok alebo dlh verejných financií. Negatívny dopad na slovenský rozpočet by mala až realizácia poskytnutých záruk v prípade, že by dlžníci neboli schopní splácať záchranné úvery a štáty podieľajúce sa na eurovale by tak následne museli uhradiť ich záväzky voči investorom.

Rezort financií pripomína, že už krátko po vzniku prvého eurovalu bolo zrejmé, že efektívna úverová kapacita EFSF nedosiahne objem pôvodne plánovaných 440 miliárd eur. Dôvodom je, že nie všetky ručiteľské štáty, vrátane Slovenska, majú najvyšší rating AAA, ktorý by mali mať dlhopisy emitované EFSF. "Ručiteľské záväzky sa po novej úprave zvyšujú na maximálne 165 %, čo zvyšuje ručiteľskú kapacitu EFSF na 779 miliárd eur a zreálňuje úverovú efektívnu kapacitu na pôvodne plánovaných 440 miliárd eur," približuje ministerstvo v schválenom materiáli.

EFSF je súčasťou komplexného balíka protikrízových opatrení, o ktorých rozhodli ministri financií Európskej únie (EÚ) ešte vlani v máji. Mechanizmus je zastrešený akciovou spoločnosťou so sídlom v Luxembursku. V rámci EFSF sa už poskytla stabilizačná pomoc Írsku, pričom členské štáty eurozóny v tomto prípade poskytli záruky vo výške 27 miliárd eur. Po schválení pomoci Portugalsku bude objem poskytnutých záruk na úrovni 55 miliárd eur. Na jeseň by malo z eurovalu dostať už druhú záchrannú pôžičku aj Grécko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies