Žarnay podal trestné oznámenie pre nakladanie s majetkom

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 15:07 • 2 min
Žarnay podal trestné oznámenie pre nakladanie s majetkom

KOŠICE - Podľa Žarnaya urobili krok, ktorý mal urobiť niekto iný. To, že sa tak nestalo potvrdzuje, že korupcia má v Košiciach rozvetvené podhubie, dodal.

slovakia

left justify in out

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov podal dnes prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie Polárna Oto Žarnay s poslancom NR SR Jánom Mičovským (OĽaNO). Trestné oznámenie podali na obvodnom oddelení na Ladožskej ulici v Košiciach v súvislosti s výsledkami kontroly Útvaru hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja (KSK) na košickej Obchodnej akadémii Polárna, ktorá zistila nehospodárne nakladanie s peniazmi v objeme takmer 80 000 eur a viacero porušení predpisov.

 

Kontrola potvrdila podozrenie z nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami, na ktoré vlani poukázal učiteľ Oto Žarnay a škola ho následne prepustila pre nadbytočnosť. Ako dnes uviedol Žarnay je to už jeho tretie trestné oznámenie. Predošlé dva polícia zamietla. 

 

Poslanci a vedenie KSK na februárovom rokovaní zastupiteľstva vzali správu hlavného kontrolóra len na vedomie a nevyvodili žiadne dôsledky. Ako uviedol bývalý učiteľ Žarnay, je rozčarovaný, znechutený a sklamaný. „Urobili sme krok, ktorý mal povinne urobiť niekto iný. To, že sa tak nestalo potvrdzuje, že korupcia má v Košiciach rozvetvené podhubie. Vnútorne to cítim tak, že v Košiciach sa chobotnica korupcie a zneužívania moci natoľko rozšírila, že obyčajný človek je v jej područí úplne bezmocný,“ povedal Žarnay. 

 

Podľa Mičovského dnes už nejde o učiteľa Žarnaya, ba ani o 60 000 jeho kolegov, ktorí sa dnes boja prehovoriť a čakajú, ako dopadne Žarnay. Ide hlavne o státisíce našich žiakov, ktorí sa svojich učiteľov budú pýtať, ako sa má v situácii, keď odhalí nedostatky zachovať statočný 

„Vedenie KSK na čele so Zdenkom Trebuľom nereaguje na výzvy o dôsledné doriešenie prípadu. Aj úsilie o odvolanie riaditeľa školy poslanci ignorovali a zodpovednosť neponesú ani pracovníci odboru školstva KSK,“ povedal Mičovský. „Informoval, že už požiadal o riešenie aj ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorý môže navrhnúť predsedovi KSK odvolanie riaditeľa školy, ak boli zistené závažné nedostatky. Riaditeľ obchodnej akadémie je však stále na svojom mieste a Žarnay je stále bez práce,“ povedal Mičovský.

 

Ako uviedol Žarnay, počká na rozhodnutie ministra školstva, ktorý chce na školu poslať ministerskú kontrolu, ako aj na rozhodnutie župana Trebuľu, a pokiaľ mu miesto na obchodnej akadémii ponúknu, tak sa tam vráti. „Nielen preto, že by išlo o pracovné miesto, ale aby som ukázal žiakom, že stojí za to bojovať, za svoje práva a stojí za to upozorňovať na korupciu a iné prechmaty,“ povedal Žarnay. Na otázku, či by v prípade svojho návratu na školu stiahol žalobu o neplatné rozviazanie pracovného pomeru odvetil, že „toto určite nie, určite by som trval na súdnom pojednávaní“. 

 

„Pán Oto Žarnay využil svoje právo podať trestné oznámenie. Ďalšie kroky sú na orgánoch činných v trestnom konaní. Košický samosprávny kraj bude reagovať na závery ich konania,“ povedala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková. 

 

Ota Žarnay, bývalého učiteľa a predsedu školskej rady z Obchodnej akadémie Polárna 1 v Košiciach, prepustili po tom, čo upozornil na nehospodárne vynakladanie s finančnými prostriedkami, čo neskôr potvrdila aj kontrola z Útvaru hlavného kontrolóra KSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies