Zaríf sa vracia na jeden deň do Teheránu poradiť sa s iránskym vedením

NETKY.SK • 28 Jún 2015, 14:03 • 2 min
Zaríf sa vracia na jeden deň do Teheránu poradiť sa s iránskym vedením

VIEDEŇ - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa dnes vráti z Viedne na jeden deň do Teheránu - aby sa pred vypršaním konečného termínu na dosiahnutie finálnej dohody poradil s najvyššími predstaviteľmi svojej krajiny ohľadne rokovaní o jadrovom programe Iránu, ktoré Teherán v rakúskej metropole vedie so šiestimi svetovými mocnosťami.

slovakia

left justify in out

 Informovala o tom iránska súkromná tlačová agentúra Tasnim, zmonitorovaná agentúrou Reuters.

 

"Zaríf sa dnes večer vráti do Teheránu a do Viedne príde naspäť zajtra," uviedla agentúra Tasnim, citujúca nemenovaného iránskeho predstaviteľa.

 

Ďalší nemenovaný iránsky činiteľ povedal pre Reuters, že Zaríf "sa s vedením (Iránu) poradí" ohľadne rozhovorov vo Viedni, kde ešte pretrvávajú nezhody v určitých problematických bodoch.

 

Oficiálni predstavitelia blízki rokovaniam sa domnievajú, že viedenské rozhovory sa predĺžia až do júla. Diplomatmi pôvodne stanovený termín, dokedy by sa dohoda mala dosiahnuť, je posledný júnový deň.

 

Cieľom rozhovorov, ktorých účastníkmi sú okrem Iránu a Spojených štátov aj Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko, je dohoda, ktorá by výmenou za zmiernenie sankcií obmedzila technickú spôsobilosť Iránu vyvíjať a vyrábať atómové zbrane.

 

Dohoda by mohla mať za následok rozmrazenie vzťahov medzi Západom a Iránom, čím by sa zároveň uľahčila spolupráca západných krajín s touto stredovýchodnou veľmocou pri vyrovnávaní sa s množstvom kríz v regióne Prednej Ázie, domnievajú sa západní diplomati.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies