Zaríf: Rezolúcie OSN budú stiahnuté ihneď po uzavretí finálnej jadrovej dohody

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 09:36 • 2 min
Zaríf: Rezolúcie OSN budú stiahnuté ihneď po uzavretí finálnej jadrovej dohody

DUBAJ - Bezpečnostná rada OSN stiahne všetky svoje rezolúcie týkajúce sa iránskeho jadrového programu, a to bezprostredne po tom, ako dôjde k uzavretiu konečnej jadrovej dohody s Teheránom.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v sobotu iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Iránski vyjednávači na čele so Zarífom dosiahli na rokovaniach, ktoré sa tento týždeň uskutočnili vo švajčiarskom meste Lausanne, predbežnú dohodu so svetovými mocnosťami. Zaríf však teraz musí presvedčiť aj domáce publikum o tom, že jadrové rozhovory smerujú k finálnej dohode, ktorá je v záujme iránskej politiky.

 

"Ktorákoľvek strana tejto zmluvy môže v prípade jej porušenia ďalšou stranou upustiť od svojich vlastných krokov. Všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady budú stiahnuté v deň dohody. Bezpečnostná rada je a bude rozhodujúcim článkom tohto procesu," uviedol Zaríf v televíznom rozhovore, z ktorého citovala iránska agentúra Fars.

 

Reagoval tak na skoršie vyjadrenia prezidenta USA Baracka Obamu o tom, že sankcie by sa mohli opätovne aplikovať vtedy, ak by Irán nedodržal slovo. Zaríf tiež poznamenal, že Irán rokoval z pozície sily a podarilo sa mu dosiahnuť dobrú predbežnú dohodu. "Uvedomili si, že nemôžu zastaviť jadrový program Iránu," doložil.

 

Irán a šesť svetových mocností vo štvrtok oznámili dosiahnutie rámcovej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za stiahnutie západných sankcií. Konečný termín finalizácie zmluvy je stanovený na 30. júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies