Zaríf odmietol potvrdiť, že Irán uskutočnil skúšku balistickej rakety

NETKY.SK • 31 Január 2017, 14:22 • 2 min
Zaríf odmietol potvrdiť, že Irán uskutočnil skúšku balistickej rakety

TEHERÁN - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf dnes odmietol potvrdiť, že jeho krajina cez uplynulý víkend uskutočnila skúšku balistickej rakety.

slovakia

left justify in out

Americká vláda tvrdí, že Irán cez víkend uskutočnil skúšku balistickej rakety. Washington prešetruje v tejto veci všetky dostupné detaily.

 

Keby sa skúška potvrdila, išlo by o porušenie rezolúcie OSN č. 2231 z roku 2015, prijatej po podpísaní jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami a zakazujúcej Iránu na osem rokov skúšky balistických rakiet, ktoré môžu niesť nukleárne hlavice. Teherán však dal najavo, že zákaz nemieni rešpektovať.

 

V tejto súvislosti dnes Zaríf na spoločnej tlačovej konferencii so svojím francúzskym rezortným partnerom Jeanom-Marcom Ayraultom v Teheráne pripomenul, že iránsky raketový program nie je súčasťou dohody o iránskom jadrovom programe, ktorá bola so svetovými veľmocami podpísaná v roku 2015.

Dodal, že iránske rakety nie sú zostrojené tak, aby boli schopné niesť jadrové hlavice. "Naša balistická raketa bola určená na nesenie normálnej hlavice v rámci legitímnej obrany," spresnil.

 

Šéf iránskej diplomacie súčasne vyjadril nádej, že záležitosť s raketovou skúškou nebude zneužitá ako zámienka "na nejaké politické hry novej americkej administratívy".

 

Ayrault v súvislosti s týmto vývojom vyjadril znepokojenie, pretože pokračovanie Iránu v jeho skúškach balistických rakiet marí proces obnovovania dôvery, ktorý nastal po podpísaní zmluvy o iránskom jadrovom programe.

 

Kým Izrael považuje iránsku raketovú skúšku za porušenie rezolúcie BR OSN č. 2231, Rusko to takto nevníma. Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov dnes odsúdil aj zvolanie mimoriadneho zasadania BR OSN a označil ho za pokus "o vyhrotenie situácie".

 

Agentúry totiž v noci nadnes informovali, že na žiadosť USA sa iránskou skúškou bude dnes mimoriadne zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Na program jej zasadania sa dostane po rokovaniach o Sýrii, ktoré sa majú začať o 16.00 h SEČ.

 

Televízia Fox News, blízka republikánom, s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že skúška balistickej strely sa uskutočnila v nedeľu na strelnici neďaleko mesta Semnán, ktoré leží približne 220 kilometrov východne od Teheránu. Nemenovaný zdroj z amerického rezortu obrany dodal, že skúška rakety sa skončila jej neúspešným návratom do zemskej atmosféry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies