Zaríf: Irán chce hľadať iné riešenia sporných otázok na rokovaniach s mocnosťami

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 12:48 • 2 min
Zaríf: Irán chce hľadať iné riešenia sporných otázok na rokovaniach s mocnosťami

DUBAJ - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf dnes vyhlásil, že na rokovaniach medzi Iránom a šesticou svetových mocností pretrvávajú rozdielne názory na mnohé technické i politické aspekty budúcej konečnej dohody o iránskom jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Uviedol však, že obe strany sa pokúsia zredukovať tieto rozpory na minimum.

 

Zaríf to vyhlásil po rokovaniach, ktoré absolvoval v sobotu v Ženeve so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym.

 

Iránsky minister súčasne uviedol, že jeho krajina bude hľadať iné riešenie pre požiadavku Západu, ktorý chce, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vykonala inšpekcie na iránskych vojenských jadrových zariadeniach a v rámci zmluvy o iránskom jadrovom programe vypočúvala iránskych jadrových vedcov. Irán obe tieto požiadavky odmieta.

 

Prístup medzinárodných inšpektorov do iránskych vojenských zariadení sa stal najzávažnejším "jablkom sváru" medzi Teheránom a šiestimi mocnosťami v čase, keď sa snažia prekonať rozpory brániace uzavretiu konečnej dohody o iránskom jadrovom programe.

 

Podľa vyjadrení západných diplomatov je povolenie inšpekcií a prístupu k iránskym jadrovým vedcom kľúčové pri preverovaní, či Irán pokračuje vo svojom tajnom jadrovom programe. Irán však naďalej odmieta tvrdenia o svojich ambíciách zostrojiť jadrovú zbraň a vyhlasuje, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter.

 

Spojené štáty a Francúzsko pohrozili zablokovaním prijatia konečnej dohody, ak Irán nevyhovie požiadavkám medzinárodného spoločenstva. Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí však tento nátlak rozhodne odmietol, čím de facto vytvoril hlavnú prekážku k dosiahnutiu dohody.

Šéf iránskej diplomacie dnes nespresnil, ako mienia iránski vyjednávači riešiť tento problém na rokovaniach s mocnosťami. Dodal, že existuje ešte niekoľko ďalších sporných bodov, čím podľa Reuters naznačil, že jeho šesťhodinové sobotňajšie rokovanie s Kerrym neprinieslo prelom. Uviedol však: "Rozhodli sme sa, že najbližšie tri alebo štyri týždne budeme intenzívne pracovať, aby sa ukázalo, či je možné dosiahnuť dohodu".

 

Ďalšia schôdzka vyjednávačov Ruska, USA, Francúzska, Číny, Británie a Nemecka s iránskou delegáciou sa uskutoční 4. júna vo Viedni. Záverečný dokument o nukleárnom programe islamského štátu má byť hotový do 30. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies