Zariadeniam sociálnych služieb časom hrozí nedostatok zamestnancov

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 16:30 • 2 min
Zariadeniam sociálnych služieb časom hrozí nedostatok zamestnancov

BRATISLAVA - Odborári združení v Slovenskom odborovom zväze zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) považujú za reálnu hrozbu, že kvalita poskytovaných služieb v zariadeniach sa bude zhoršovať z dôvodu chýbajúcich zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Ako v tlačovej správe informoval predseda SOZ ZaSS Anton Szalay, práca, pri ktorej sa dosahuje zárobok na úrovni okolo 70 % z priemernej mzdy v národnom hospodárstve, je pre mladých ľudí neatraktívna. "Získať kvalifikovaných ľudí, ktorí by skorigovali vekový priemer zamestnancov dosahujúci takmer 50 rokov, je prakticky nemožné,“ uviedol.

Počet zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb sa podľa Szalaya znižuje aj fluktuáciou zamestnancov, ktorí odchádzajú najmä do zdravotníckych zariadení alebo do zahraničia. Upozornil na to, že minimálna mzda na Slovensku sa síce rekordne zvyšuje, avšak veľa zamestnancov vykonávajúcich prácu vo verejnom záujme má podľa zákona plat taký nízky, že dostávajú doplatky do úrovne minimálnej mzdy.

 

"A to sa nebavíme o nekvalifikovanej práci, naopak, sú to aj také činnosti, na vykonávanie ktorých je nutné absolvovanie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa,“ tvrdí šéf SOZ ZaSS.

Dôvodom je podľa neho to, že v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre verejnú službu sa v minulých rokoch, v porovnaní s rastom minimálnej mzdy, podarilo dosiahnuť len minimálny nárast platových stupníc. „Pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb by malo byť dobrou správou, že Úrad vlády SR aktuálne pracuje na zosúladení výšky platových stupníc s výškou minimálnej mzdy,“ uviedol Szalay.

Predseda SOZ ZaSS je však skeptický, keďže odborári túto požiadavku opakovane predkladajú kompetentným už niekoľko rokov v rôznych variantoch riešenia. "Nikto z nich oprávnenosť našej požiadavky nespochybňuje, ale vzápätí konštatuje finančnú náročnosť tohto kroku a riešenie sa odsúva na neskôr,“ tvrdí Szalay. Ak by to podľa neho vláda s nápravou tohto nežiaduceho stavu myslela vážne, neodsúvala by termín možného uplatnenia nového zákona na čas, ktorý presahuje aktuálne volebné obdobie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies