Zaregistrovaným kandidátom na prezidenta je aj Jozef Šimko

NETKY.SK • 14 Január 2014, 10:17 • 2 min
Zaregistrovaným kandidátom na prezidenta je aj Jozef Šimko

BRATISLAVA – Oficiálnym kandidátom na funkciu prezidenta je aj kandidát Strany moderného Slovenska Jozef Šimko, ktorý je primátorom Rimavskej Soboty.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška mu doručil oznámenie o prijatí jeho návrhu na kandidatúru. Šimko odovzdal šéfovi parlamentu 9. januára petíciu s podpismi občanov. Agentúru SITA o tom informoval predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni. Kancelária Národnej rady SR má ešte preveriť podpisové hárky prezidentského kandidáta Komunistickej strany Slovenska Jána Jurištu a občianskej kandidátky Heleny Mezenskej.

O post hlavy štátu sa chce v marcových prezidentských voľbách uchádzať 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Do štvrtkovej polnoci podali návrh na svoju kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky Peter Osuský, Robert Fico, Pavol Hrušovský, Jozef Behýl, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Gyula Bárdos, Viliam Fischer, Milan Melník, Jozef Šimko, Ján Jurišta, Helena Mezenská a Stanislav Martinčko. Ak bude 15 kandidátov, bude to rekordný počet uchádzačov o funkciu prezidenta. V roku 2009 v prezidentských voľbách kandidovalo sedem osobností, v roku 2004 dvanásť a v roku 1999 desať. 

Štvrtok 9. januára bol posledný deň na odovzdanie kandidatúr. Záujemcovia o post hlavy štátu ich mohli v parlamente odovzdať do 24:00. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies