Záplavy v Zimbabwe pripravili od decembra o život 246 ľudí

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 10:30 • 2 min
Záplavy v Zimbabwe pripravili od decembra o život 246 ľudí

HARARE - Záplavy v Zimbabwe si od vlaňajšieho decembra vyžiadali životy 246 ľudí a takmer 2000 obyvateľov pripravili o domov. Informovala o tom vo štvrtok zimbabwianska vláda.

slovakia

left justify in out

Juhoafrická krajina požiadala medzinárodných darcov o 100 miliónov dolárov na pomoc pre ľudí postihnutých povodňami, ktoré zmietli niekoľko mostov, zničili cesty a odrezali niektoré obce od okolitých oblastí.

 

Počet obetí oznámil minister pre regionálne samosprávy Saviour Kasukuwere. Dodal, že pri záplavách spôsobených hustými lejakmi utrpelo zranenia 128 ľudí.

 

Prezident Robert Mugabe, ktorý je práve v Singapure na lekárskej kontrole, vyhlásil tento týždeň v krajine stav národnej katastrofy.

 

Záplavy postihli predovšetkým južné Zimbabwe, odkiaľ vzdušné sily prepravili niekoľko uviaznutých ľudí do bezpečia. Voda sa vyliala aj z priehrad, čo vyvolalo obavy o obyvateľov obcí ležiacich na územiach po prúde.

 

Voda zmietla päť mostov na hlavných cestách po celej krajine, oznámil minister dopravy Joram Gumbo. "Stav našich ciest sa tak zhoršil, že niektoré úseky národnej cestnej siete sú teraz neprejazdné," povedal Gumbo pre tamojší denník Daily News.

 

Vláda v Zimbabwe, trpiacom nedostatkom financií, už i tak zápasí s tým, aby si plnila základné povinnosti, ako napríklad vyplácanie miezd štátnym zamestnancom.

 

Tento týždeň tiež vstúpili do štrajku tisíce zdravotných sestier v štátnych nemocniciach v Zimbabwe, pretože nedostávajú zaslúžené príplatky. To ešte zhoršuje zúfalú situáciu v slabo financovaných nemocniciach. Lekári štátnych nemocníc štrajkujú od 15. februára, čo donútilo vládu poslať tam vojenských a policajných lekárov, aby sa starali o pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies