Záplavy v Čechách narastajú: Štyri obete, tisíce evakuovaných, zatvorené školy, ochromená doprava

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 09:49 • 2 min
Záplavy v Čechách narastajú: Štyri obete, tisíce evakuovaných, zatvorené školy, ochromená doprava

PRAHA - Česká republika aj v pondelok bojuje s povodňami a vláda už preto vo všetkých krajoch s výnimkou jedného vyhlásila výnimočný stav.

slovakia

left justify in out

 

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz si zatiaľ živel oficiálne vyžiadal dve obete, záchranári však pátrajú aj po troch účastníkov splavu, ktorých vyhlásili za nezvestných. O riešení následkov záplav ešte v nedeľu mimoriadne rokoval aj český kabinet na čele s premiérom Petrom Nečasom. Do postihnutých oblastí už poslali pomoc v hodnote 300 miliónov českých korún (viac ako 11 miliónov korún), ďalšie financie je vláda pripravená uvoľniť neskôr v prípade potreby.

 

Kritická situácia je aj v hlavnom meste Praha, kde vodohospodári informovali o neustále stúpajúcej hladine Vltavy. Povolali tam 300 vojakov, pričom na celom území ich celkovo zasahuje až 2000. Pražská radnica informovala o evakuácii viacerých ulíc objektov vrátane miestnej ZOO, kde jej pracovníci museli uspávať zvieratá a prepraviť ich do bezpečia. Výrazne ochromená je aj verejná doprava v Prahe. Uzavreli tam osem staníc metra a v pondelok nebude cez centrum mesta premávať žiadna podzemná vlaková súprava. Povodne komplikujú aj železničnú dopravu a v celej krajine a vynútili si uzavretie viacerých liniek. 

 

So záplavami bojuje prakticky celá stredná Európa. Kritická situácia začína byť na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách. V Rakúsku museli pre veľkú vodu evakuovať stovky obyvateľov, v Nemecku je situácia ešte horšia a na viacerých miestach tam vyhlásili výnimočný stav. Týka sa to aj Bavorska, kde zaplavilo historický Pasov (Passau). Hladina Dunaja má navyše v najbližších hodinách ešte stúpnuť, keďže meteorológovia predpovedajú pre strednú Európu ďalšie dlhotrvajúce dažde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies