Záplavy si vynútili uzavretie Panamského prieplavu

NETKY.SK • 9 December 2010, 11:59 • 2 min
Záplavy si vynútili uzavretie Panamského prieplavu

Záplavy si vynútili uzavretie Panamského prieplavu - Svet Záplavy si v stredu vynútili prvé uzavretie Panamského prieplavu po vyše dvoch desaťročiach. Rekordne silné dažde si v Paname vyžiadali už najmenej osem ľudských životov.

slovakia

left justify in out

img

Záplavy si v stredu vynútili prvé uzavretie Panamského prieplavu po vyše dvoch desaťročiach. Rekordne silné dažde si v Paname vyžiadali už najmenej osem ľudských životov.
      "Podľa našich meteorológov ide o najintenzívnejšie zrážky v Paname od začiatku robenia záznamov pred 73 rokmi," uviedol prezident krajiny Ricardo Martinelli. Odborníci tvrdia, že to spôsobil klimatický fenomén La Niňa.
      Panamský prieplav naposledy uzatvorili 20. decembra 1989 po invázii amerických jednotiek, ktoré zvrhli režim prezidenta Manuela Norriegu. V dôsledku nepriaznivého počasia ho tento týždeň uzavreli vôbec po prvý raz od jeho otvorenia v roku 1914. Stalo sa tak po tom, ako sa vyliali z brehov jazerá Gatún a Alajuela, z ktorých prúdi voda do prieplavu.
      Vláda prisľúbila obnovenie prevádzky kanála v priebehu najbližších hodín. Cez prieprav smeruje asi päť percent svetovej komerčnej námornej dopravy, najviac z neho profitujú Spojené štáty.
      Panamské úrady vyhlásili stav vysokej pohotovosti na východe krajiny, kde muselo opustiť domovy asi 1500 obyvateľov zaplavených lokalít. Obete na životoch zaznamenali v meste Chepo a v provincii Colón.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona