Záplavy si v Európe vyžiadali najmenej 24 obetí

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 16:33 • 2 min
Záplavy si v Európe vyžiadali najmenej 24 obetí

BERLÍN - Počet obetí povodní v strednej Európe dnes stúpol najmenej na 24, keď elektrický prúd zabil v Nemecku muža, ktorý sa snažil odčerpať vodu zo zaplavenej pivnice vo svojom dome. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Muž prišiel o život pri oprave elektroinštalácie vo svojom dome pri brehu rieky Labe v meste Aken v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Potvrdený počet úmrtí záplav je podľa DPA 11 v Českej republike, osem v Nemecku, štyri v Rakúsku a jedno na Slovensku.

Nízko položené domy na brehu Labe sú stále zatopené. "Desaťtisíce ľudí ešte stále žijú v núdzových ubytovacích priestoroch," uviedol Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej, ktorá dnes navštívila zaplavené časti mesta Lauenberg na severe Nemecka.

Kulminačná vlna dorazila na dolný tok Labe a smeruje do Severného mora. Záchranárov povzbudili znaky toho, že masa vody sa v Nemecku rozlieva po celej dĺžke koryta Labe, čo zmenšuje riziko narušenia premočených protipovodňových hrádzí.

Úrady na dolnom úseku rieky informovali, že hladina Labe je stále vysoká, ale už nestúpa. Predstavitelia v okrese Ludwigslust-Parchim na severe uviedli, že nebezpečenstvo trvá, keďže hrádze sú pod obrovským tlakom.

V Lauenbergu - poslednom meste v nízko položených obývaných a vážne ohrozených oblastiach - bola hladina vody celú noc rovnako vysoká. "Zdá sa, že to je kulminačná vlna," uviedol hovorca hasičov v Lauenbergu Thomas Grimm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies