Záplavy postihli tri milióny Pakistancov, zomrelo vyše 1400 ľudí

NETKY.SK • 4 August 2010, 06:41 • 2 min
Záplavy postihli tri milióny Pakistancov, zomrelo vyše 1400 ľudí

Záplavy postihli tri milióny Pakistancov, zomrelo vyše 1400 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Najhoršie záplavy na severozápade Pakistanu v nedávnej minulosti postihli dosiaľ vyše tri milióny ľudí a počet obetí na životoch prevýšil 1400. Informoval o tom dnes hovorca Detského fondu OSN (UNICEF).
      Abdul Sámí Málik uviedol, že záplavy vážne zasiahli 1,3 milióna obyvateľov Pakistanu. Zástupcovia humanitárnych agentúr a pakistanskej vlády, ktorá je terčom mohutnej kritiky za nedostatočnú reakciu, podľa neho na dnešnom stretnutí posúdia potrebu naliehavej medzinárodnej výzvy na pomoc.
      Pakistanské úrady zápasia s problémami pri pomoci obetiam povodní, z ktorých mnohé prišli o domovy a živobytie. Postihnutí hovoria, že nedostali nijaké oficiálne varovanie pred hrozbou záplav v ich oblastiach. Do humanitárnej pomoci sa zapojili islamské charity, viaceré podozrivé zo spojenia s militantmi, ktoré hrali kľúčovú úlohu po zemetrasení v Kašmíre v roku 2005 so 75.000 obeťami na životoch.
      Úrady očakávajú, že počet obetí sa zvýši, keďže v postihnutom regióne predpovedajú pokračovanie silných monzúnových dažďov, ktoré oblasť bičovali uplynulý týždeň. Voda dosiaľ poškodila vyše 29.500 domov a zablokovala hlavnú obchodnú cestu do Číny.
      Podľa pakistanských predstaviteľov je priskoro odhadovať škody, dažde však zatiaľ ušetrili hlavné poľnohospodárske oblasti v provincii Pandžáb. "Bola zničená celá infraštruktúra, ktorú sme budovali posledných 50 rokov," povedal hovorca úradu civilnej ochrany severozápadnej provincie Chajbar-Pachtunchva.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies