Záplavy na severovýchode postihli 200.000 ľudí

NETKY.SK • 31 December 2010, 10:47 • 2 min
Záplavy na severovýchode postihli 200.000 ľudí

Záplavy na severovýchode postihli 200.000 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 200.000 ľudí už postihli povodne na severovýchode Austrálie. Zaplavené územie má rozlohu väčšiu ako Francúzsko a Nemecko dohromady, uviedli dnes miestni predstavitelia.
      Tisíce domov a firiem v štátne Queensland zaplavila voda, ktorá sa po viacdňových dažďoch vyliala z korýt riek. Obyvateľov dvoch miest museli evakuovať, pretože voda zaplavila ich domy, prístupové cesty a zničila úrodu.
      Výdatné dažde a záplavy na severovýchode Austrálie sú počas leta na južnej pologuli bežné, ale rozsah spôsobených škôd je mimoiadny, povedala Anna Blighová, premiérka štátu Queensland.
      "Toto je bezpochyby tragédia nebývalého rozsahu," uviedla pre spravodajskú sieť ABC. "Máme 22 miest alebo oblastí, ktoré sú buď v podstate zaplavené, alebo izolované, pretože cesty k nim sú odrezané. To predstavuje asi 200.000 ľudí žijúcich v oblasti, ktorá je väčšia Francúzsko a Nemecko dohromady."
      V meste Emerald evakuovali za ostatných 24 hodín okolo 1000 ľudí. Mesto čelí nedostatku potravín, výpadkom elektriny a kanalizácia je kontaminovaná vodou z povodní, informoval jeho starosta Peter Maguire.
      Hoci zrážok dnes ubudlo, hladiny riek v niektorých oblastiach stále stúpajú. Zaliate oblasti môžu byť pod vodou aj dlhšie ako týždeň, varovala premiérka Blighová.
      Štát Queensland vytvoril fond pre obete záplav. Austrálska premiérka Julia Gillardová dnes región osobne navštívila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies