Záplavy a zosuvy pôdy neprerušili archeologický výskum v obci

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 11:59 • 2 min
Záplavy a zosuvy pôdy neprerušili archeologický výskum v obci

Záplavy a zosuvy pôdy neprerušili archeologický výskum v obci

slovakia

left justify in out

Archeologický výskum osady a opevnenia z doby bronzovej v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie júnové veľké zosuvy pôdy neprerušili. Pohyb veľkej masy zeminy sa po dlhotrvajúcich májových aj júnových dažďoch zastavil približne 100 metrov od náleziska na kopci Varheď, kde košické pracovisko Archeologického ústavu (AÚ) SAV otvorilo už 34. výskumnú sezónu.
      Ako dnes pre TASR uviedol vedúci výskumu Ladislav Olexa, podobne ako vlani aj tento rok sa sústredia archeológovia na miesto, kde by mal v budúcnosti vyrásť archeologický skanzen o živote ľudí na terajšom území Nižnej Myšle pred 3500 rokmi. Na Úrad vlády SR už podali tento mesiac projekt, ktorý ráta s podporou švajčiarskych fondov a vlády SR. Najvyšší možný príspevok v prípade schválenia projektu je 1,6 milióna eur, pričom 85 percent bude financovať švajčiarska strana a 15 percent slovenská vláda.
      Olexa informoval, že projekt budovaný po etapách, by pri optimálnych podmienkach mohol byť realitou o päť rokov. "Chceli by sme priblížiť v prvom rade bytovú kultúru ľudí, ktorí v tej dobe žili, ukázať, ako dokázali stavať domy, ktorých by sme chceli rekonštruovať približne 10, opevnenia, aké remeslá ovládali, ako pochovávali zosnulých a aké náboženstvo praktizovali," spresnil Olexa. Poslúžia na to aj poznatky z doteraz preskúmaných takmer 800 hrobov.
      Myšlienka vytvoriť v Nižnej Myšli archeologické múzeum v prírode vznikla pre niekoľkými rokmi a projekt ako vyvrcholenie dlhodobých výskumov podporil aj bývalý podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Podľa Olexu je to moderný a v Európe preferovaný spôsob prezentácie archeologických poznatkov, pričom na Slovensku je takýto skanzen len jeden v Liptovskej Mare. V konečnom dôsledku to môže prispieť v oživeniu cestovného ruchu v regióne prepojením podobných skanzenov v okolitých štátoch, najmä v Maďarsku a Poľsku.
      K tohtoročným katastrofálnym zosuvom pôdy v Nižnej Myšli, ktoré pripravili o strechu nad hlavou desiatky rodín, Olexa uviedol, že boli známe aj v minulosti. Ostatný väčší pohyb územia zaznamenali v roku 1948, čo vlastne pomohlo odhaliť aj budúce bohaté archeologické nálezisko. Svoju úlohu v tom zohráva aj skutočnosť, že lokalita je na sútoku troch riek - Hornádu, Olšavy a Torysy a obdobia sucha sa tu striedajú so záplavami.
      Aj tento rok sa na archeologickom prieskume zúčastňujú študenti archeológie a archeoturisti z viacerých štátov. Niektoré doterajšie výsledky sú prezentované aj v Myšlianskom obecnom múzeu, kde umiestnili i národopisné exponáty z regiónu.
      AÚ SAV sa nesústreďuje len na Nižnú Myšľu. V pozornosti archeológov je aj širšie okolie. V katastri Vyšnej Myšle napríklad objavili základy stredovekého kostolíka, kde sa pravidelne konajú omše pod holým nebom. Najbližšia bude už v nedeľu 25. júla, dodal Olexa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies