Záplava paradajok? Tú sú tipy ako ich spracovať

NETKY.SK • 21 August 2017, 9:0 • 2 min
Záplava paradajok? Tú sú tipy ako ich spracovať

BRATISLAVA - Sezóna rajčiakov je v plnom prúde. Ak je vaša úroda bohatá a obávate sa, že ich nestihnete zjesť, máme pre vás super tipy, ako ich spracovať. Inšpirujte sa našimi receptami a pripravte si delikátne paradajkové zásoby.

slovakia

left justify in out

Pikantná paradajková marmeláda

 

Suroviny:

1 kg zrelé paradajky, 3 ks malá cibuľka, 3 ks malá feferónka, 2 ČL najemno nasekaný cesnak, 150 g želírovací cukor 2:1, 150 ml balzamikový ocot, 2 PL levanduľové kvety, 1 ks bobkový list, 5 ks zrniečko čierneho korenia, podľa chuti soľ, trochu olivový olej

 

Postup:

Paradajky zdola narežeme do kríža, ponoríme na 1 až 2 minúty do vriacej vody. Vyberieme a okamžite ponoríme do ľadovej vody. Ošúpeme. Vyberieme jadierka a nakrájame. Feferónky a cibuľky nasekáme najemno a spolu s cesnakom krátko podusíme na olivovom oleji. Pridáme paradajky, trocha soli a varíme 20 minút, kým sa zmes nezvarí. Pridáme levanduľu, bobkový list a čierne korenie. Následne vmiešame cukor a balzamikový ocot. Varíme 5 až 10 minút, kým marmeláda poriadne nezhustne. Zo zmesi vyberieme bobkový list a rozdelíme ju do pripravených pohárov. Dôkladne uzavrieme. Podávame ako grilovaciu omáčku alebo dip ku korenistému pečivu.

 

img

 

Nakladané paradajky

 

Suroviny:

2 kg tvrdé koktailové paradajky, 200 g čínska kapusta, 3 ks cibuľa, 1 balíček sladkokyslá zmes na nakladanie
oregano, horčičné semienko

 

Postup: 

Paradajky umyjeme a cibuľu ošúpeme. Čínsku kapustu nakrájame na rezančeky, cibuľu na kolieska. Podľa návodu na obale pripravíme sladkokyslý nálev na nakladanie zeleniny. Do pripravených pohárov dáme najskôr vrstvu čínskej kapusty, na ňu naskladáme paradajky s cibuľou a oreganom. Do každého pohára dáme 1 ČL horčičných semienok, všetko zalejeme horúcim nálevom a poháre uzavrieme.

 

img

 

Salsa z paradajok a paprík

 

Suroviny:

200 g cibuľa, 2 ks čili paprička, 1 PL olej, 600 g žlté papriky (očistené a pokrájané na malé kúsky), 1 kg paradajky (očistené a pokrájané na malé kúsky), 50 ml jablčný ocot, 1 balíček Kyselina citrónová, 1 KL soľ
1/2 KL mleté čierne korenie, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 Dr.Oetker, 250 g cukor

 

Postup:

Na prípravu salsy cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Čili papričky očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlata. Postupne pridávame papriku, ktorú krátko osmažíme, paradajky, čili papričky, ocot, kyselinu citrónovú, soľ, čierne korenie a asi 3 minúty podusíme. Pri manipulácii s čili papričkami odporúčame použiť gumové rukavice. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s cukrom, pridáme do zmesi a za stáleho miešania asi 8 minút dôkladne povaríme. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzatvoríme dôkladne viečkom, poháre otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

img

 

Sušené paradajky s bazalkou

 

Suroviny:

 

¼ šálky olivového oleja, soľ, oregano, čerstvú bazalku, 12 – 14 paradajok, 1 hlávku cesnaku, 4-5 ks kapary

 

Postup:

Rajčiny nakrájame na mesiačiky a stopky odstránime. Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom a uložíme naň kúsky paradajok. Paradajky pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a oreganom (môžeme použiť aj iné korenie napr. červenú papriku, čierne mleté korenie, atď.). Cesnak rozdelíme na strúčiky a tie vložíme medzi jednotlivé kúsky paradajok.  Plech vložíme do rúry nastavenej na teplotu 80 stupňov a necháme pri tejto teplote v rúre po dobu 10 hodín. Ak vám tento spôsob prípravy nevyhovuje, môžete zvoliť tento postup: rúru vyhrejme na 180 stupňov, vložíme plech s paradajkami, zvýšime teplotu na 220 stupňov a necháme pri tejto teplote piecť 10-12 minút. Potom rúru vypneme, avšak neotvárame dvierka po dobu ďalších 4-5 hodín. Potom tento postup zopakujeme a rúru opäť neotvárame po dobu 4-5 hodín.  Na dno nalejeme niekoľko kvapiek olivového oleja, vložíme kúsky paradajok spolu s cesnakom, pridáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a kapary. Opäť pokvapkáme olivovým olejom a takto vrstvíme, kým pohár nie je plný. Do pohárov môžeme pridať aj olej z plechu, na ktorom sa paradajky piekli. Potom poháre uzavrieme a skladujeme v chladničke.

 

img

 

Paradajkový džem s čili

 

Suroviny:

1 kg koktailové paradajky, 1 ks červená čili paprička, 1 kg kryštálový cukor

 

Postup:

Paradajky dáme do hrnca s 30 ml vody a prudko povaríme 5 až 10 minút. Potom pridáme cukor, papričku čili, znížime teplotu a varíme ešte asi 30 minút. Nezabudneme miešať. Vychladnutý džem naplníme do pohárov a uzavrieme. Ak chceme jemnejšiu štruktúru, tak džem pred plnením prepasírujeme.

img

Ako alternatívu k naším pikantným džemom môžete vyskúšať aj recept na ohnivý paradajkový džem.

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona