Zápisy detí do základnej školy sa začnú na budúci týždeň

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 15:11 • 2 min
Zápisy detí do základnej školy sa začnú na budúci týždeň

BRATISLAVA - Tradičný termín zápisov detí do základných škôl od polovice januára je už minulosťou. V tomto roku sa prvýkrát uskutočnia v neskoršom – aprílovom termíne. Túto zmenu priniesla novela školského zákona z júna minulého roku.

slovakia

left justify in out

Rodičia či iní zákonní zástupcovia detí tak privedú budúcich prváčikov na zápis až od 1. do 30. apríla. Posun o dva a pol mesiaca si vyžiadala prax, keď sa ukázalo, že pre mnohé deti je tento čas významný pre dosiahnutie školskej spôsobilosti.

 

Myslí sa tým súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno-vzdelávacieho programu základnej školy. Ministerstvo školstva tak očakáva, že sa zníži počet detí, u ktorých bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky. V súvislosti s touto úpravou dochádza aj k ďalšej úprave termínov viacerých úkonov, ktoré nasledujú po zápise. Riaditeľ školy musí po novom rozhodnúť o prijatí dieťaťa do 15. júna a zároveň do 30. júna zaslať zoznam prijatých detí obci, v ktorej majú trvalý pobyt.


Na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole treba povinne prihlásiť deti, ktoré k 1. septembru tohto roku dovŕšia šesť rokov. Presné miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ školy. Bližšie informácie získajú zákonní zástupcovia budúcich prvákov na internetovej stránke školy, na výveske, prípadne priamo u riaditeľa školy. Rodič či zákonný zástupca môže pre budúceho školáka vybrať ktorúkoľvek základnú školu. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt. Ak sa však zákonný zástupca rozhodne pre inú základnú školu, jej riaditeľ to oznámi riaditeľovi spádovej školy.


Pri zápise je potrebné predložiť osobné údaje dieťaťa, teda meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa a osobné údaje zákonných zástupcov. K zápisu je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa. Pedagógovia na zápise väčšinou formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa. Ide napríklad o rozoznávanie farieb či geometrických tvarov, priestorovú orientáciu či komunikačné schopnosti.

 

Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu na plnenie povinnej školskej dochádzky dovŕši šesť rokov, pričom dieťa začne plniť povinnú školskú dochádzku, ak dosiahlo školskú spôsobilosť. To znamená primeranú psychickú, telesnú a sociálnu vyspelosť. V opačnom prípade môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu.

 

Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Podmienkou je však aj v tomto prípade informovaný súhlas rodiča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona