Zápisník britského matematika Alana Turinga pôjde do dražby

NETKY.SK • 22 Január 2015, 14:01 • 2 min
Zápisník britského matematika Alana Turinga pôjde do dražby

USA - Zápisník britského matematika, logika a kryptografa Alana Turinga pôjde v apríli do dražby.

slovakia

left justify in out

Za ručne písané poznámky vedca, ktorý pomohol k rozlúšteniu šifier používaných nacistami počas druhej svetovej vojny, by podľa odborníkov mohol záujemca či záujemkyňa zaplatiť viac ako milión dolárov. Zápisník o matematike a informatike má 56 strán a doteraz ho verejnosti nesprístupnili. Turing ho podľa odhadov napísal v roku 1942.

 

"Tento rukopis sa datuje do čias, keď sa Turing podieľal na zásadnej úlohe rozlúštiť kód Enigma," uviedla vo vyhlásení Cassandra Hatton z aukčného domu Bonhams. "Jeho matematický obsah ponúka výnimočný pohľad do pracujúcej mysle jedného z najväčších osobností 20. storočia," napísala tiež. Turing po smrti zápisník zanechal svojmu kolegovi a priateľovi Robinovi Gandymu, ktorý doň doplnil vlastné myšlienky. Zošit následne ukrýval až do smrti v roku 1995. 

 

Kariéra Alana Mathisona Turinga sa začala na Univerzite v Cambridge, kde vytvoril princípy elektronického počítača. V roku 1936 zadefinoval abstraktný model číslicového počítača, takzvaný Turingov stroj. Počas druhej svetovej vojny sa venoval dešifrovaniu vojenských kódov nacistického Nemecka. Jeho práca pomohla Spojencom zvíťaziť v kľúčových bitkách, a tým rýchlejšie ukončiť vojnový konflikt. Po vojne sa Turing začal zaujímať napríklad o biomatematiku. V roku 1952 čelil pre homosexualitu perzekúciám. Tie vyvrcholili chemickou kastráciou, ktorú Turing akceptoval, aby sa vyhol väzeniu. V roku 1954 spáchal samovraždu zjedením jablka, ktoré napustil kyanidom. Za perzekúcie sa mu britský premiér Gordon Brown v roku 2009 verejne ospravedlnil. 

 

V roku 1983 vyšla o Turingovi kniha s názvom Alan Turing: The Enigma, ktorú napísal Andrew Hodges. Publikácia je predlohou snímky Kód Enigmy (2014), v ktorej si Turinga zahral anglický herec Benedict Cumberbatch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies