Zápis prvákov sa začne v Trnavskom kraji v polovici januára

NETKY.SK • 8 Január 2013, 12:11 • 2 min
Zápis prvákov sa začne v Trnavskom kraji v polovici januára

Zápis prvákov sa začne v Trnavskom kraji v polovici januára - Zaujímavosti Základné školy (ZŠ) v Trnavskom kraji začnú v polovici januára so zápisom detí na povinnú školskú dochádzku. Podľa doterajších zistení by mali rodičia do prvých ročníkov prihlásiť

slovakia

left justify in out

img

Základné školy (ZŠ) v Trnavskom kraji začnú v polovici januára so zápisom detí na povinnú školskú dochádzku. Podľa doterajších zistení by mali rodičia do prvých ročníkov prihlásiť zhruba rovnaký počet školákov ako pre školský rok 2012/2013.

Ako prvá z okresných miest začne so zápisom vo štvrtok 17. a piatok 18. januára Trnava, kde je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta deväť škôl, ďalšie dve majú iných zriaďovateľov. Očakáva sa, že na zápis príde 550 až 600 detí. Časť z nich je z obcí z okolia Trnavy, ktorých rodičia chodia za prácou do Trnavy a je pre nich praktickejšie tam voziť aj svoje deti. Mesto pokračuje v reštrukturalizácii svojej siete škôl. K 1. januáru 2013 vzniklo na základe rozhodnutia poslancov v Trnave päť nových právnych subjektov, keď sa ZŠ na uliciach Andreja Kubinu, Kornela Mahra, Spartakovskej, Atómovej a na Námestí Slovenského učeného tovarišstva zlúčili s priľahlými materskými školami. Mesto je jeden školský obvod a rodičia môžu prihlásiť svoje dieťa do ľubovoľnej školy. 

Termín 7. a 9. februára si vybrali na zápis v Skalici, kde by malo podľa slov Ivana Kuchariča zo školského úradu nastúpiť do troch škôl v zriaďovateľstve samosprávy 170 až 180 detí. "Nahlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky by mali rodičia všetky deti, ktoré sa narodili do 31. augusta. V minulom roku sa stalo, že 13 Skaličanov na to zabudlo, pretože sa rodina presťahovala do zahraničia a deti chodili do školy tam. Povinnosťou je však nahlásiť prváka najskôr na Slovensku, nenahlásenie sa hodnotí ako priestupok," povedal Kucharič. 

V Piešťanoch budú prvákov v piatich štátnych ZŠ zapisovať 8. a  9. februára. Podľa Jolany Podobovej z referátu školstva na radnici sa v posledných rokoch ustálil počet detí na zhruba 220. Sieť ZŠ v Piešťanoch v súčasnosti podrobuje samospráva analýze, nie je vylúčené, že na základe výsledkov príde neskôr k zmene.

Hlohovec má na zápis vyhradený týždeň od 28. januára do 3. februára a každá z piatich ZŠ si v ňom určí svoj termín. Spolu by malo v meste v septembri do školy nastúpiť okolo 200 prvákov, tento počet sa v posledných rokoch nemení.

V Senici určili na zápis prvákov 7. február. Mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti štyri ZŠ, očakáva, že na zápis príde okolo 170 malých Seničanov, ďalší z okolia a pribudnú i tí, ktorí mali odloženú školskú dochádzku. V tomto školskom roku je v meste 198 prvákov. Jednotlivé školy majú svoje určené obvody, podľa ktorých sa deti prihlasujú do spádových ZŠ. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viera Barošková.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona