Zápasy na MS vo futbale budú po prvýkrát rozhodovať aj ženy

NETKY.SK • 20 Máj 2022, 15:20 • 2 min
Zápasy na MS vo futbale budú po prvýkrát rozhodovať aj ženy

Tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale v Katare budú prebiehať aj za účasti zástupkýň nežného pohlavia. Medzinárodná futbalová federácia FIFA zaradila do nominácie na šampionát Stéphanie Frappartovú z Francúzska, Salimu Mukansangaovú z Rwandy a Jošimi Jamašitaovú z Japonska.

slovakia

left justify in out

Ďalšie tri ženy boli zvolené ako asistentky na čiarach. Komisia rozhodcov FIFA povolala celkovo 129 arbitrov vrátane videorozhodcov. O zápasy na turnaji, ktorý sa uskutoční od 21. novembra do 18. decembra, sa podelí celkovo 36 hlavných rozhodcov a 69 asistentov.

 

 

Nomináciu šiestich žien, pričom rolu asistentiek budú v Katare vykonávať Neuza Backová z Brazílie, Karen Medinaová z Mexika a Kathryn Nesbittová zo Spojených štátov amerických, označil šéf komisie rozhodcov FIFA Pierluigi Collina za zavŕšenie dlhodobého procesu. „Začalo to pred niekoľkými rokmi nasadzovaním ženských rozhodkýň do mládežníckych a mužských súťaží FIFA a ide o dôkaz toho, že rozhoduje kvalita, nie pohlavie. Dúfam, že nominácia elitných ženských rozhodkýň na dôležité mužské súťaže už nebude vnímaná ako senzácia, ale ako samozrejmosť,“ prezradil bývalý rozhodca.

 

 

Z tria žien v rozhodcovskom drese je najznámejšia 38-ročná Frappartová, ktorá už rozhodovala zápasy svetovej kvalifikácie a Ligy majstrov. Na konte má aj finále svetového šampionátu žien v roku 2019 alebo nedávne finále mužského Francúzskeho pohára. V uplynulých troch rokoch ju Medzinárodná federácia futbalových historikov a štatistikov IFFHS vyhlásila za najlepšiu rozhodkyňu sveta.

 

 

Šampionát v Katare je terčom obrovskej kritiky už od oznámenia miesta konania. Viacero medzinárodných organizácií sa takisto ohradilo voči údajnému porušovaniu ľudských práv miestnych robotníkov. Mimoriadne horúce počasie v Katare navyše spôsobilo preloženie termínu z obvyklého leta na začiatok zimy, čo znamená, že futbalové ligy si budú musieť dať nútenú prestávku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona