Zápas v Hannoveri zrušili pre reálnu hrozbu, uviedol Weil

NETKY.SK • 18 November 2015, 12:14 • 2 min
Zápas v Hannoveri zrušili pre reálnu hrozbu, uviedol Weil

BERLÍN - K zrušeniu utorňajšieho prípravného zápasu medzi domácim výberom a futbalistami Holandska v Hannoveri viedli konkrétne upozornenia o bezpečnostnej hrozbe. Uviedol to Stephan Weil, premiér spolkovej krajiny Dolné Sasko, v ktorej sa nachádza aj dejisko neodohratého stretnutia.

slovakia

left justify in out

"Pred zápasom sme mali konkrétne upozornenie na konkrétne hrozby, ktoré bolo založené na dôvernej a tajnej informácii," citovala Weila agentúra Reuters.

 

Nemecká polícia dostala niekoľko varovaní o bombovom útoku skupiny islamistov na štadión v Hannoveri, ktorý sa hodinu a pol pred úvodným výkopom rozhodla evakuovať. "Dostali sme konkrétne varovania, že niekto na štadióne chcel odpáliť výbušniny. Kľúčové varovanie sa k nám dostalo 15 minút po otvorení brán," povedal šéf hannoverskej polície Volker Kluwe.

 

Prvé problémy sa v Hannoveri vyskytli už dve a pol hodiny pred výkopom, keď nemohli na štadión vstúpiť ani novinári, ani fanúšikovia. Policajná hovorkyňa informovala, že jednotky našli v jeho priestoroch podozrivý kufor a z hľadiska bezpečnosti uzavreli celý objekt. Neskôr fanúšikovia voľne vstúpili na štadión a približne 90 minút pred začiatkom stretnutia ho naplnili. Náhle ho však museli opäť opustiť. V uliciach v okolí HDI arény Nemci posilnili policajné hliadky o členov armády so samopalmi. Na stretnutí Nemecko - Holandsko sa mala zúčastniť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová spoločne s ďalšími politickými predstaviteľmi štátu. Nemecký tím bol na ceste na štadión, keď sa dozvedel o zrušení zápasu. Následne hráčov previezli na neznáme a bezpečné miesto. Neskôr sa vrátili na hotel, odkiaľ ale rýchlo zamierili do svojich klubov, respektíve domovov. "Indície o hrozbe postupne narastali. Po dôkladnom zvážení sme sa rozhodli zápas zrušiť, aby sme zaistili bezpečnosť ľudí," uviedol nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

 

Nemeckí reprezentanti tak zažili po piatkových udalostiach v Paríži ďalší nepríjemný večer. "Nikdy by mi nenapadlo, že mužstvo bude musieť zažiť v priebehu štyroch dní dve také tragické udalosti," pvedal dočasný prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Reinhard Rauball. Ako uviedla agentúra DPA, DFB vráti fanúšikom peniaze za vstupenky, o konkrétnej forme bude informovať neskôr.

 

V Európe je v súčasnosti výrazne zvýšená teroristická hrozba, čo majú za následok piatkové koordinované útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát. Tie si vyžiadali až 129 ľudských životov. Vo francúzskej metropole bola v ohrození aj nemecká futbalová reprezentácia, ktorá práve v čase útokov hrala na Stade de France proti domácemu výberu. Na štadión sa pokúsil preniknúť jeden z atentátnikov, no po neumožnenom vstupe zo strany usporiadateľa sa odpálil. V okolí areálu nasledovalo ešte niekoľko výbuchov.

 

Z preventívnych bezpečnostných dôvodov pristúpili organizátori aj k zrušeniu utorňajšieho prípravného zápasu Belgicko - Španielsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona