Zápas s Bielorusmi Slovákom nevyšiel: Rozhodne sa v Luxembursku

NETKY.SK • 10 Október 2015, 06:45 • 2 min
Zápas s Bielorusmi Slovákom nevyšiel: Rozhodne sa v Luxembursku

ŽILINA - Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v piatkovom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 s Bieloruskom 0:1 a nespečatila pred domácim publikom v Žiline postup na finálový turnaj do Francúzska.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Jána Kozáka však majú tromfy stále vo vlastných rukách, na ME ich posúva akékoľvek víťazstvo v pondelňajšom dueli v Luxembursku. Slováci majú pri rovnosti 19 bodov s treťou Ukrajinou stále lepšiu pozíciu, s týmto súperom majú totiž navrch pri porovnaní bilancie zo vzájomných súbojov. V prípade, že Španielsko vyhrá v Kyjeve, postúpia Slováci na šampionát bez ohľadu na výsledok ich súboja v Luxemburgu.

 

Slováci vstupovali do súboja v Žiline s Bieloruskom v pozícii, že ich tri body posúvajú na EURO, od 34. minúty však prehrávali po góle Stanislava Draguna. Hostia sa ubránili aj početnému oslabeniu, keď od 65. minúty hrali bez vylúčeného kapitána Aleksandra Martynoviča.

 

kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Žilina

SLOVENSKO - Bielorusko 0:1 (0:1)

Gól: 34. Dragun. Rozhodovali: Göcek - Eyisoy, Aktas (všetci Tur.), ŽK: Škrtel, Weiss - Stasevič, Martynovič, Gordejčuk, Poljakov, ČK: 65. Martynovič po druhej ŽK, 9859 divákov.

 

 

zostavy a striedania:

SR: Kozáčik - Hubočan, Škrtel, Saláta, Švento - Kucka, Pečovský (60. Nemec) - Mak (79. Duda), Hamšík, Weiss (71. Stoch) - Ďuriš

Bielorusko: Gorbunov - Poljakov, Martynovič, Sivakov, Bordačov (40. Voloďko) - Stasevič, Dragun, Bressan, Nechajčik (69. Politevič) - Gordejčuk, Signevič (71. Kisľak)

 

Slováci nastúpili prvýkrát v tomto kvalifikačnom cykle na hrote s Ďurišom, na ľavej strane obrany dostal príležitosť Švento. Vypredaný žilinský štadión ich od úvodu tlačil do ofenzívy, po priamom kope Maka v 5. minúte však Hubočan v ťažkej pozícii hlavičkou minul bránu. Z podobného centra, tentoraz v podaní Hubočana, nepadol gól ani po hlavičke Ďuriša. Bielorusi nepôsobili ako fackovací panák a krídelnými akciami robili slovenskej defenzíve problémy. Navyše výborne a čisto bránili a tak sa na ihrisku dlhé minúty odohrávala taktická bitka bez priamej strely na bránu. Až po pol hodine Hamšík uvoľnil prihrávkou za hosťujúcu obranu Maka, no jeho pokus smerujúci do siete vykopol z bránkovej čiary Dragun. Bieloruský stredopoliar bol o štyri minúty znova "mužom momentu", keď po rohu Bressana poslal loptu hlavou do siete. Snaha Šventa vykopnúť ju už bola márna - 0:1. Bielorusov gól naštartoval a v 38. minúte bol v ďalšej dobrej šanci Nechajčik, vnútri šestnástky sa oprel do lopty, ale vypálil nad bránu. Snaha sa Slovákom uprieť nedala, ale v prvom polčase ich nohy a hlavy zväzoval kŕč.

 

V 56. minúte z hranice šestnástky vystrelil Stasevič a lopta len tesne minula pravú žrď Kozáčikovej brány. O dve minúty si Kucka v ideálnej pozícii pred pokutovým územím vypýtal faul a Slováci dostali obrovskú šancu na vyrovnanie, Weissov priamy kop však bravúrnou robinsonádou zneškodnil Gorbunov. Tréner Kozák zareagoval na nepriaznivý vývoj stiahnutím Pečovského a posilnením ofenzívy, keď k Ďurišovi poslal Nemca. V 65. minúte zahralo Slovákom do kariet vylúčenie hosťujúceho kapitána Martynoviča a presilovku o jedného muža mohol využiť Kucka, lenže tvrdou strelou spoza šestnástky iba opečiatkoval pravú žrď. V 70. minúte sa vyrútil dopredu Hamšík, no technickou strelou netrafil bránu. Slováci zovreli súpera do klieští, no v koncovke im disciplinovaný súper toho veľa nedovolil. Bielorusi odolali aj v 86. minúte, keď Gorbunova takmer prekonal jeden z obrancov jeho mužstva, bieloruský brankár však vyškriabal loptu končekmi prstov na roh. Neujala sa ani hlavička Ďuriša a tak Bielorusi vrátili Slovákom prehru 1:3 z Borisova.

 

hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: "Kvalifikácia je strašne dlhá a my sme dnes prehrali zápas, v ktorom sme chceli vyhrať. My sme prakticky v prvom polčase hrali tak, ako som si nepredstavoval. Aj podľa zostavy súpera, ktorý nastúpil s viacerými hráčmi BATE Borisov, na ktorých je vidno že majú formu, nás Bielorusi nepustili do hry. Vytiahli na nás vysoký presing, nedovolili nám hrať, boli aktívni. Dali nám gól a to ich povzbudilo. Prvý polčas bol zlý. Druhý polčas bol už lepší, dostali sme sa do tlaku, nastrelili sme tyčku, Robo Mak mal šancu a boli tam aj ďalšie dobré situácie. Súper podal veľmi kvalitný výkon, musíme to rešpektovať. Prekvapili aj mňa, hoci som na to upozorňoval. Prehrali sme zápas, ale život ide ďalej. Mužstvo má silu a charakter. Dnes sme to nedotiahli na postup, tak to musíme dotiahnuť na postup v Luxembursku. Zápas sme neodflákli, išli sme za gólom, ale nepodarilo sa to. Musíme dobre zregenerovať, rozoberieme si to a verím, že sa to podarí. Máme skúsených hráčov, ktorí zažili aj prehry. Táto prehra prišla v nevhodný čas, ale prišla. Myslím si však, že sa s tým vyrovnáme a postupové oslavy dosiahneme o tri dni."

 

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Bol to smoliarsky zápas. Celý druhý polčas sme tlačili, ale nepremenili sme ani vyložené šance. Nemyslím si, že to bolo nervózne, hrali sme do plných. Bolo tam veľa centrov, šancí a snahy. Nie je to však ľahké, keď sa desať Bielorusov postaví do šestnástky. Dnes nám nebolo súdené streliť gól. Chceli sme oslavovať doma, nepodarilo sa, ale stále to máme vo vlastných rukách. Dáme sa fyzicky dokopy, určite to nebude ľahké, futbal v Európe sa vyrovnáva, ale verím, že to zvládneme."

 

Dušan Švento, obranca SR: "Škoda, Bielorusi odohrali výborný zápas, boli agresívni, čiperní a silní v súbojoch. To nám nabúralo plány, chceli sme byť viac na lopte, čo sa nám nepodarilo. Dostali sme gól po štandardke, ale po zmene strán sme mali veľa príležitostí. V závere sme hrali vabank, bohužiaľ to nevyšlo. Musíme dať do zápasu s Luxemburskom všetko. Musíme odčiniť chyby, ktoré sme dnes urobili a vrátiť sa ak hre z predošlých zápasov kvalifikácie. Keď dáme do toho maximum, musí sa to podariť. Máme to vo vlastných rukách."

 

Tomáš Hubočan, obranca SR: "Nepodarilo sa nám streliť gól a to bolo rozhodujúce. Treba však uznať, že súper hral v obrane veľmi koncentrovane a dobre sa na nás pripravil. Máme ešte jednu šancu, ktorá nás čaká v Luxembursku. Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa na pondelok."

 

Róbert Mak, stredopoliar SR (zdroj: RTVS): "Bola to veľká šanca, už som to videl v bránke, ale on to nakoniec vykopol z čiary. Nič sa nedá robiť, my sme nedali gól, oni dali zo štandardky a viedli 1:0. Taký je futbal. Veľmi dobre bránili a dobre sa pohybovali. Keď sme dostali gól, potom nám chýbala taká ľahkosť. Šance sme pritom mali, v druhom polčase sme nastrelili aj tyčku. Je to sklamanie, chceli sme to ukončiť doma v Žiline. Teraz ideme do Luxemburska na najdôležitejší zápas kvalifikácie, musíme tam vyhrať. Máme dva dni, musíme dať hlavy hore, je to v našich rukách."

 

Michal Ďuriš, útočník SR (zdroj: RTVS): "Ťažko sa hovorí po takomto zápase. Vedeli sme, že ak to dnes zvládneme, môžeme oslavovať. No musíme dať hlavy hore. V druhom polčase sme hrali lepšie a po vylúčení to bolo už iba o jednej bránke, no boli sme v takom kŕči. Máme ešte zápas s Luxemburskom a musíme vyhrať."

 

tabuľka C-skupiny:

1. Španielsko 9 8 0 1 22:3 24 - postup na ME

2. SLOVENSKO 9 6 1 2 13:6 19

3. Ukrajina 9 6 1 2 14:3 19

4. Bielorusko 9 3 1 5 8:14 10

5. Luxembursko 9 1 1 7 4:23 4

6. Macedónsko 9 1 0 8 6:18 3

 

ďalší program C-skupiny:

pondelok 12. októbra:

20.45 Bielorusko - Macedónsko /Borisov/

20.45 Luxembursko - SLOVENSKO /Luxemburg/

20.45 Ukrajina - Španielsko /Kyjev/

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies