Západoafrické štáty sľúbili, že do 60 dní znížia počet prípadov eboly na nulu

NETKY.SK • 16 Február 2015, 14:05 • 2 min
Západoafrické štáty sľúbili, že do 60 dní znížia počet prípadov eboly na nulu

KONAKRY/MONROVIA - Tri západoafrické štáty najhoršie postihnuté epidémiou eboly - Guinea, Sierra Leone a Libéria - si stanovili cieľ zredukovať do 60 dní počet nových prípadov tohto ochorenia na nulu. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie trojice štátov.

slovakia

left justify in out

"Hlavy štátov a vlád Únie rieky Mano (MRU) uznali úsilie vynaložené týmito štátmi a medzinárodným spoločenstvom, ktoré viedlo k poklesu eboly. Od 15. februára chcú do 60 dní dosiahnuť nula prípadov eboly," vyhlásila v stanovisku guinejská prezidentská kancelária.
     

V Libérii dnes po šiestich mesiacoch obnovili výučbu na školách. Príslušné úrady školy uzavreli v čase kulminácie epidémie eboly, aby tým predišli ďalšiemu šíreniu tohto vírusového ochorenia, napísala agentúra AP.
     

V hlavnom meste Monrovia sa pred vstupnými bránami školských zariadení tvorili zástupy študentov, pretože každému z nich musia podľa nových pravidiel odmerať teplotu.
     

Hlavným príznakom tohto ochorenia je zvýšená teplota, pričom ebolu môžu prostredníctvom telesných tekutín šíriť iba už nakazení jedinci.
     

Podľa ministerstva financií distribuovali po školách v Libérii viac ako 5000 súprav s teplomermi a chlórom na umývanie rúk.
     

Najhoršia epidémia eboly v histórii vedenia záznamov, ktorá vypukla v Guinei v roku 2013, si doteraz vyžiadala viac ako 9000 obetí na životoch. Šírenie vírusu sa spomaľuje, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varuje pred hrozbou možného opätovného nárastu epidémie po náraste nových prípadov v západnej Afrike v posledných týždňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies