Západoafrické levy sú na pokraji vyhynutia, zostáva už len 400 jedincov

NETKY.SK • 15 Január 2014, 10:33 • 2 min
Západoafrické levy sú na pokraji vyhynutia, zostáva už len 400 jedincov

DAKAR - Kedysi početná populácia západoafrických levov je na pokraji vyhynutia. V 17 krajinách regiónu zostáva už len posledných 400 jedincov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil vedecký časopis PLOS ONE.

slovakia

left justify in out

"Malé izolované populácie by mohli zmiznúť v priebehu nasledujúcich piatich až desiatich rokov," uviedol pre agentúru Reuters Luke Hunter, jeden zo spoluautorov štúdie a vedúci ochranárskej skupiny Panthera. Zo zvyšných približne 400 jedincov leva západoafrického (senegalského) len menej ako 250 tvoria dospelé zvieratá schopné párenia. Ich rozmnožovanie je limitované aj nedostatkom samíc v malých, odlúčene žijúcich svorkách. 

V rozsiahlych oblastiach západnej Afriky kedysi žili desaťtisíce týchto mačkovitých šeliem. V súčasnosti sa obývajú len asi 1,1 percenta pôvodných biotopov. Autori štúdie preto navrhli zaradenie leva senegalského medzi kriticky ohrozené živočíšne druhy. Príčinou tohto stavu je neustále rozširovanie poľnohospodársky využívaných plôch, ako aj výrazný úbytok antilop, byvolov a ďalších zvierat následkom intenzívneho lovu zo strany ľudí.  

Mäsožravce na vrchole potravinového reťazca preto nemajú dostatok priestoru ani potravy pre svoju existenciu. Z tohto dôvodu sú nútené loviť dobytok miestnych dedinčanov, ktorí ich potom nezriedka z pomsty zabíjajú. Ku kritickému stavu prispieva aj nedostatočné ochranárske úsilie v tomto chudobnom a politicky nestabilnom regióne. Západoafrické prírodné parky majú spravidla maximálne štyroch zamestnancov na 100 kilometrov štvorcových. 

Levom sa omnoho viac darí vo východnej Afrike, kde sa ich ochrane venuje väčšia pozornosť. Tamojšie levie populácie majú asi 15-krát väčšiu hustotu než je tomu v prípade leva senegalského. 

Západoafrické levy sú geneticky odlišné od ostatných levích druhov Afriky. Vizuálne sa od nich líšia hlavne menej výraznou hrivou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona