ZÁPADNÝ BREH: Protesty proti ofenzíve prerástli do násilností

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 11:26 • 2 min
ZÁPADNÝ BREH: Protesty proti ofenzíve prerástli do násilností

RÁMALLÁH - Izraelskí vojaci počas najnovších protestov zastrelili jedného Palestínčana a asi 200 ďalších zranili.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak vo štvrtok počas zrážok na Západnom brehu, kde Palestínčania protestovali proti vyše dvojtýždňovej izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy. Miestni zdravotníci uviedli, že jeden človek zomrel a traja ďalší sú v kritickom stave. Izraelská armáda potvrdila, že jej vojaci použili proti demonštrantom "prostriedky na rozháňanie nepokojov". Tí na nich hádzali kamene, zápalné fľaše a blokovali ulice horiacimi pneumatikami. Násilnosti vypukli, keď stúpenci Fatahu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pochodovali z Rámalláhu na Západnom brehu k okraju Jeruzalema, aby vyjadrili nesúhlas s vojnou Izraela s palestínskymi militantmi. Tá si už vyžiadala viac než 800 obetí na životoch. Asi 140 000 Palestínčanov ušlo zo svojich domovov.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odcestoval ešte vo štvrtok do Káhiry, kde bude v piatok rokovať s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym v snahe dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. V tejto otázke sa však zatiaľ nedosiahol žiaden pokrok. Hnutie Hamás tvrdí, že k prímeriu pristúpi, len ak Izrael zruší blokádu pásma, čo však židovský štát odmieta urobiť. Medzi podmienkami Izraela figuruje odzbrojenie palestínskych radikálov a zničenie odpaľovacích zariadení a tunelov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies