AKTUALIZOVANÉ Západnú Európu zasiahla silná víchrica, ochromené sú viaceré lety

NETKY.SK • 3 Január 2018, 14:23 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Západnú Európu zasiahla silná víchrica, ochromené sú viaceré lety

Počas dnešného dňa zasiahlo západné pobrežie Európy silná búrka sprevádzaná víchricou. Domácnosti na severe Francúzska a v Británii ostali bez elektrickej energie. Jeden muž vo Walese bol zranený, keď na jeho vozidlo spadol strom.

slovakia

left justify in out

Z rôznych oblastí Veľkej Británie, Belgicka či Nemecka hlásia komplikácie v doprave. Búrka narušila prevádzku na letisku Schiphol v Amsterdame. Zrušili tam až 176 letov. Podľa informácií agentúry AFP sa nelieta ani zo Štrasburgu či z letiska Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ktoré sa nachádza pri švajčiarsko-nemeckých hraniciach.

 

Búrka Eleanor zasiahla najmä oblasť severného Francúzska a okolie Paríža. Vietor v nárazoch tu dosahoval až 147 kilometrov za hodinu. V metropole Francúzka bol zaznamenaný najsilnejší vietor za posledných 7 rokov a to 107 kilometrov za hodinu.

 

img

 

Varovanie pred silným vetrom trvá najneskôr do dnešného večera. Francúzsko pritom len včera ráno opustila búrka Carmen, ktorá už predtým zasiahla pobrežie Atlantiku a Korziku. Bez prúdu sa tam ocitlo 65-tisíc domácností a jeden človek prišiel o život. Varovanie platí pre celú Britániu, Wales, Severné Írsko a časť Škótska.  

 

V Nemecku sa v dôsledku silnej víchrice čiastočne vykoľajil vlak v dôsledku popadaných stromov na trať. Pri nehode sa našťastie nikomu nič nestalo.

 

Švajčiarskym meteorológom sa zas podarilo namerať rekordnú rýchlosť vetra a to až 195 kilometrov za hodinu. To je podľa nich najsilnejší vietor zaznamenaný od roku 1981.

 

Pred silným vetrom varujú aj slovenskí meteorológovia. Podľa informácií by víchrica mala zasiahnuť najmä sever Slovenska.  

 

Jeden mŕtvy a 15 zranených vo Francúzsku

 

Jeden človek prišiel o život a 15 ľudí utrpelo zranenia, z toho štyria vážne, pri silnej víchrici Eleanor, ktorá v stredu vyčíňala vo Francúzsku. Vietor pri nej dosahoval rýchlosť nad 160 kilometrov za hodinu, informovalo francúzske ministerstvo vnútra.

Prvou obeťou počasia sa stal lyžiar, na ktorého v departemente Horné Savojsko spadol strom.

 

V oblasti Paríža zasiahol padajúci strom auto a vážne zranil jednu osobu, pričom ďalší obyvateľ hlavného mesta utrpel vážne zranenia pri páde z budovy. V departemente Eure-et-Loir zasiahol motocyklistu strom, ktorý víchrica vyvrátila z koreňov a spadol na cestu. Na krajiny východe bola vážne zranená žena, keď ju do hlavy zasiahol letiaci predmet, uviedla agentúra AP.

Záchranári a príslušníci pohotovostných zložiek podnikli 4300 zásahov súvisiacich s vyčíňaním živlu.

 

Víchrica patrila k najhorším, aké za posledné roky postihli Francúzsko. Víchrica Eleanor spôsobila v stredu výpadok elektriny v približne 200.000 domácnostiach po celej krajine, vrátane 30.000 domácností v aglomerácii Paríža.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies