Západné pobrežie Cypru zasiahlo zemetrasenie

NETKY.SK • 11 Január 2022, 07:13 • 2 min
Západné pobrežie Cypru zasiahlo zemetrasenie

NIKÓZIA – Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo v utorok ráno západné pobrežie Cypru. Podľa agentúry AFP to oznámila americká geologická služba USGS.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila USGS, išlo o relatívne plytké zemetrasenie s hypocentrom v hĺbke zhruba 19 kilometrov, približne 48 kilometrov severozápadne od prístavného mesta Polis ležiaceho v západnej časti tejto stredomorskej ostrovnej krajiny. Zemetrasenie zaznamenali o 02.07 h SEČ. Bezprostredne po zemetrasení neboli hlásené žiadne škody ani obete. Podľa USGS bolo otrasy cítiť na celom ostrove vrátane metropoly Nikózia vzdialenej od epicentra zhruba 130 kilometrov. Otrasy však hlásili aj v Turecku, Izraeli či v Libanone, píše AFP.

 

 

Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) zasa uviedlo, že zemetrasenie malo magnitúdu 6,5 a hypocentrum  v hĺbke 51 kilometrov. Cyprus sa nachádza v zóne náchylnej na zemetrasenia, otrasy s takouto magnitúdou sú tam však zriedkavé. Najväčším zemetrasením v posledných desaťročiach bolo to z roku 1996, ktoré malo magnitúdu 6,8 a zasiahlo oblasť pri západnom pobreží Cypru. V meste Pafos vtedy zahynuli dvaja ľudia.

 

Možno vás zaujme: Už čoskoro poputujú pohľadnice do vesmíru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies