Západné mocnosti sa dohodli s Iránom

NETKY.SK • 24 November 2013, 11:14 • 2 min
Západné mocnosti sa dohodli s Iránom

ŽENEVA - Americký prezident Obama víta, no varuje Teherán, že sa musí zrieknuť ambícií vyrábať jadrové zbrane.

slovakia

left justify in out

Na ženevských rokovaniach šiestich svetových veľmocí a Iránu sa dnes podarilo dosiahnuť dohodu, podľa ktorej Irán obmedzí svoj jadrový program a západné štáty zmiernia sankcie, ktoré na túto krajinu uvalili. Informovala o tom agentúra AP.

"Áno, dohodli sme sa," povedal iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf. Jeho slová potvrdil aj francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý na otázku, či došlo k uzavretiu dohody, odpovedal: "Áno".

Podľa dohody, ku ktorej sa po štyroch dňoch rokovaní podarilo dospieť až dnes v skorých ranných hodinách, Irán na šesť mesiacov zastaví obohacovanie uránu na úroveň 20 percent. V iných častiach svojho programu obohacovania však Teherán bude môcť pokračovať, napísala DPA.

Päť stálych členov Bezpečnostenej rady OSN a Nemecko sa zaviazalo že v priebehu týchto šiestich mesiacov nebudú na Irán uvaľovať nové sankcie a zmiernia niektoré opatrenia, ktoré voči tejto blízkovýchodnej krajine v minulosti zaviedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies