Západné krajiny obvinili Čínu z útoku na Microsoft

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 10:37 • 2 min
Západné krajiny obvinili Čínu z útoku na Microsoft

Európska únia (EÚ), Veľká Británia a Spojené štáty obvinili Čínu z masívneho kybernetického útoku zameraného na Microsoft Exchange Server, ktorý tento rok postihol viac ako štvrť milióna serverov po celom svete.

slovakia

left justify in out

To, že USA a Veľká Británia často hlásia kybernetické kampane zo strany iných štátov, nie je žiadnym prekvapením. Lenže tentoraz sa k nim pridala aj EÚ. Predstavitelia západných spravodajských služieb tvrdia, že správanie Číny bolo výrazne vážnejšie ako čokoľvek predtým.


Hackeri pri útoku zneužili chybu, prostredníctvom ktorej do systémov vložili rozhrania umožňujúce ďalšie zneužitie. To využili ďalšie hackerské skupiny a systémy tak boli zraniteľné voči zločincom či špionáži.

 

img


Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo vyhlásení uviedol, že útok prišiel z "územia Číny" a v konečnom dôsledku "oslabil bezpečnosť a integritu tisícok počítačov a sietí na celom svete, vrátane členských štátov a inštitúcií EÚ".

 

"Toto nezodpovedné a škodlivé správanie viedlo k bezpečnostným rizikám a značným hospodárskym stratám pre naše vládne inštitúcie a súkromné spoločnosti a preukázalo významné vedľajšie a systémové účinky na našu bezpečnosť, hospodárstvo a spoločnosť ako celok," uvádza sa v stanovisku. Západné krajiny sa totiž obávajú ďalších možných útokov z východnej Ázie. 

 

img


"Kybernetický útok na Microsoft Exchange Server skupinami podporovanými Čínou bol ľahkovážny, no známy vzorec správania," vyjadril sa britský minister zahraničia Dominic Raab. Čínska vláda by podľa jeho slov mala  čo najskôr ukončiť túto systematickú počítačovú sabotáž. "Môže očakávať, že ak tak nespraví, bude sa zodpovedať".


Na situáciu reagovala aj Severoatlantická aliancia (NATO), ktorá okrem iného vyzvala Peking, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky a povinnosti a zodpovedne konal v medzinárodnom systéme vrátane toho kybernetického. NATO je tiež podľa svojho vyhlásenia odhodlané "aktívne odradiť, brániť sa a čeliť celému spektru kybernetických hrozieb".

Spoločnosť Microsoft už pred istým časom oznámila podrobnosti o útoku a uviedla, že zodpovedná zaň je skupina Hafnium napojená na Čínu. Peking tieto obvinenia poprel.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies