Západné krajiny obmedzujú dieslové autá, tak ich vozia k nám

NETKY.SK • 30 August 2017, 09:11 • 2 min
Západné krajiny obmedzujú dieslové autá, tak ich vozia k nám

BRATISLAVA – Mnohé západné krajiny EÚ sa snažia vo svojich mestách obmedziť vozidlá s dieslovým motorom, ktoré oveľa viac zaťažujú životné prostredie ako tie s benzínovým.

slovakia

left justify in out

Tie sa vo veľkej miere začali predávať na Slovensko vďaka ich nízkej cene. Vďaka kauze dieselgate Európa stráca záujem o dieslové autá. Ich záujem sa zvýšil o vozidlá s benzínovým či hybridným motorom. Tomuto trendu sa už prispôsobujú aj automobilky, ktoré dokonca plánujú ukončiť výrobu týchto vozidiel.

 

Na základe rôznych obmedzení či zákazov sa ľudia začínajú zbavovať dieslov a za lacné peniaze ich predávajú na Slovensko a do krajín východnej Európy. „Dieselgate bola jasným príkladom nereálnych a nadnesených cieľov ekologickej politiky Únie. Normy sa tak rýchlo sprísňujú, že automobilky na to nezvládajú technickým pokrokom reagovať,“ uviedol analytik spoločnosti Capital Markets Lukáš Lipovský.

 

Politika viacerých európskych metropol zavádza prísny zákaz vjazdu dieslových áut do centier miest. Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že automobilky vyrábali vozidlá, ktoré vypúšťali do ovzdušia nepovolené množstvo emisií a tak sa týchto vozidiel rozhodli zbavovať. Ceny na trhu rapídne klesli a masovo sa dostávajú k nám. Podľa informácií Štatistického úradu v roku 2016 sa na naše územie priviezlo vyše 90-tisíc vozidiel, čo je v priemere 7 až 8-tisíc dieslových áut mesačne a ich počet sa neustále zvyšuje.

 

Dalo by sa povedať, že z východných krajín EÚ sa stávajú vrakoviská Európy, v ktorých záujem o tieto vozidlá vzrástol na základe ich nízkych cien. Tieto čísla tak pravdepodobne prekonajú aj rok 2008, kedy bol zaznamenaný rekordný prílev vozidiel na naše územie a to až 112-tisíc vozidiel. Tieto údaje však hovoria o celkovom importe, nie o type motoru či veku vozidiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies