Západná tlač píše o Tsiprasovom volebnom triumfe

NETKY.SK • 21 September 2015, 13:18 • 2 min
Západná tlač píše o Tsiprasovom volebnom triumfe

BERLÍN/LONDÝN/PARÍŽ - Víťazstvo strany Syriza a jej lídra Alexisa Tsiprasa v nedeľných parlamentných voľbách, ktoré boli pre Grékov už druhé v tomto kalendárnom roku, vyvolalo v západnej tlači zmiešané reakcie.

slovakia

left justify in out

Britské denníky o ňom dnes píšu ako o triumfálnom, ale aj šokujúcom. Denník Telegraph upozorňuje, že Syriza je naďalej krehká strana, keďže asi tretinu jej členov tvoria radikáli, ktorí Tsiprasovi môžu škodiť.

 

Podľa Wall Street Journal je Tsiprasovo víťazstvo ohromujúce. Americký denník však pripomenul, že Tsipras sa tentoraz vrátil, aby realizoval práve tie tvrdé reformy, proti ktorým sa Gréci v referende postavili.

 

Britský denník Guardian označil Tsiprasa za charizmatického lídra a jeho víťazstvo vo voľbách za triumfálne. Súčasne však pripomenul, že do parlamentu sa prebojovala aj strana Zlatý úsvit, ktorá získala sedem percent hlasov - viac ako jej prorokovali politickí analytici.

 

Denník Independent napísal, že grécki voliči síce v nedeľu šli voliť, ale s pocitom, že sa nič nezmení.

 

Nemecké denníky konštatujú, že Gréci si vo voľbách vybrali menšie zlo. Handelsblatt pripomína, že rozčarovanie voličov z toho, že Tsipras nesplnil svoje sľuby a ich nespokojnosť s prijatím nových úsporných opatrení Gréckom bolo veľké, ale "ešte silnejšia bola ich antipatia ku konzervatívnej strane Nová demokracia".

 

Podľa tohto nemeckého denníka Tsipras teraz dostal druhú šancu nielen ako premiér, ale aj ako šéf Syrizy. Vyhovovať mu totiž môže aj rozkol, ktorý sa odohral v jeho vlastnej strane, pretože aj vďaka nemu môže Syrizu vyviesť z ľavej časti politického spektra a zmeniť ju na umiernenú stranu.

 

Skutočnosť, že Syriza nezískala v parlamente väčšinu, považuje denník tiež za výhodu, lebo súčasné problémy Grécka nemôže vyriešiť len jedna strana. Handelsblatt v tejto súvislosti považuje za najvhodnejšieho partnera pre Syrizu umiernené proeurópske strany a vyzýva ho, aby sa nespoliehal na svojho partnera - Nezávislých Grékov.

 

Nemecký bulvárny denník Bild predpovedá, že Tsipras so zahraničnými veriteľmi začne nové kolo rokovaní, pričom upozorňuje, že grécky politik na nich môže ako nástroj nátlaku použiť súčasnú migračnú krízu, ktorej čelí aj jeho krajina.

 

Süddeutsche Zeitung napísal, že grécki voliči odvrhli dobrodružnú politiku strany Národná jednota, ktorú založili odpadlíci zo Syrizy, a jej koncept návratu Grécka k drachme. Konštatuje tiež, že Tsipras zjavne gréckych voličov sklamal spomedzi politikov najmenej.

 

Francúzske denníky si všimli relatívne nekonfliktný priebeh predvolebnej kampane a nízku účasť na voľbách, ktorú pripísali únave voličov, keďže tieto voľby boli od roku 2010, keď Grécko zasiahla ekonomická kríza, už piate v poradí.

 

Denník Le Monde napísal, že grécki voliči sa nehnevajú na bývalého premiéra ani za neplnenie sľubov z januára, že skoncuje s úspornými opatreniami. Nevyčítajú mu ani radikálnu zmenu jeho postoja v júli, keď súhlasil s podpisom dohody s veriteľmi, a to týždeň po referende z 5. júla, v ktorom voliči takýto scenár vývoja jasne odmietli.

 

Podľa denníka Libération Tsipras zvíťazil, lebo zdôrazňoval svoju pripravenosť "zmäkčiť dôsledky dohody s veriteľmi, ktorú bol nútený podpísať".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona