Západ sa začal zaoberať rezolúciou OSN o chemických zbraniach

NETKY.SK • 10 September 2013, 20:00 • 2 min
Západ sa začal zaoberať rezolúciou OSN o chemických zbraniach

NEW YORK - Veľvyslanci Francúzska, Spojených štátov a Británie pri Organizácii Spojených národov sa v utorok začali zaoberať francúzskym návrhom rezolúcie, na základe ktorej by mala Sýria svoje chemické zbrane umiestniť pod medzinárodný dohľad. Tlačovú agentúru AFP o tom informovali nemenovaní diplomati, podľa ktorých by rokovania na pôde Bezpečnostnej rady OSN mohli trvať "niekoľko dní".

slovakia

left justify in out

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius predtým vyhlásil, že rezolúcia by mala okrem kontroly nad sýrskym chemickým arzenálom požadovať aj postavenie osôb zodpovedných za chemický útok pri Damasku z 21. augusta pred Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu.

Dokument podľa Fabiusa vychádza zo siedmej kapitoly Charty OSN týkajúcej sa vojenských zásahov a v prípade schválenia "umožní vyvodiť mimoriadne vážne dôsledky v prípade, ak Sýria poruší svoje povinnosti". Prezident USA Barack Obama, ktorý presadzuje vojenskú intervenciu v Sýrii ako reakciu na útok pripisovaný tamojšiemu vládnemu režimu, medzitým údajne súhlasil s preskúmaním ruského návrhu, aby Damask umiestnil svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne ho zničil. Podľa nemenovaného predstaviteľa sa na tom Obama telefonicky dohodol s francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom a britským premiérom Davidom Cameronom, hoci sa naďalej snaží v americkom Kongrese získať podporu pre vojenský zásah.

Podrobnosti plánu z dielne Ruska zatiaľ nie sú známe, už teraz ho však privítali rovnako Damask, ako aj Washington. Západné mocnosti by teraz mali v spolupráci s Ruskom a Čínou preskúmať jeho uskutočniteľnosť. "Tieto snahy sa začnú ešte dnes na pôde OSN a ich súčasťou bude diskusia o prvkoch možnej rezolúcie Bezpečnostnej rady," uviedol americký predstaviteľ. Francúzsky minister zahraničia Fabius však po telefonáte s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom povedal, že Rusi francúzskym návrhom "nie sú práve nadšení".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona