Západ Rakúska si vydýchol, východom predchádza kulminačná vlna

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 15:14 • 2 min
Západ Rakúska si vydýchol, východom predchádza kulminačná vlna

VIEDEŇ - Povodne na Dunaji rozdelili dnes Rakúsko na dve polovice: Zatiaľ čo na západe krajiny sa mohlo začať s odpratávacími prácami, najmä v Hornom a Dolnom Rakúsku s obavami sledujú stúpajúcu hladinu európskej veľrieky.

slovakia

left justify in out

Spolková vláda prisľúbila zvýšenie finančných prostriedkov vo fonde pre katastrofy, ak si to situácia bude vyžadovať.  V celom Rakúsku bojuje proti povodniam 18.900 hasičov a 1000 vojakov, uviedla agentúra APA. V Dolnom Rakúsku do dnešného predpoludnia evakuovali 238 ľudí, v nasadení tam je 177 hasičských zborov s asi 3000 mužmi.

Dunaj v Dolnom Rakúsku by mal začať kulminovať dnes popoludní na úrovni 10,9 m, ktorú zrejme dosiahne na meracej stanici Kienstock v údolí Wachau. Je to hodnota, ktorú dosiahol pri ničivých povodniach v auguste 2002. Krátko po 08.00 h tam namerali 10,62 metra.

Dolnorakúska obec Dürnstein je prístupná iba po železnici a pre pohotovostné vozidlá. Zásobovanie pitnou vodou je dočasne zastavené. Obec Stein sa pripravuje na evakuáciu pri stave 9,20 metra, dnes ráno tam mali 8,93 metra.

Povodňová situácia je stále napätá v Hornom Rakúsku. Školáci mali aj dnes deň voľna. V Ottenheime sa už podarilo vyriešiť problémy s priehradou. Obyvatelia obci Perg a Grein s napätím sledujú, či vydrží ochrana pred povodňami. Grein delia od preliatia iba centimetre. 

V Goldwörthe evakuovali niekoľko domov. Tých, ktorí zostali, zásobujú vrtuľníkom či loďami. V Linzi hladina Dunaja stagnovala, ale ohrozenie stále trvá. Vo Waldingu museli ľudí zachraňovať zo striech zatopených domov. V neďalekom Feldkirchene evakuovali okolo 200 ľudí.

Hladina Dunaja vo Viedni neustále stúpa. Príslušné oddelenie viedenského magistrátu očakáva, hodnoty dosiahnuté počas povodní v roku 2002 prekročí veľtok v najbližších 24-48 hodinách.

Pri povodni v roku 2002 dosiahol Dunaj vo Viedni prietok 10.300 metrov kubických za sekundu (bežný prietok je 2000 metrov kubických za sekundu). Podľa prognóz by v Korneuburgu mohla byť dosiahnutá výška hladiny 8,03 metra pri prietoku 10.900 metrov kubických za sekundu. Protipovodňové zábrany zvládnu prietok až 14.000 metrov kubických za sekundu.

Situácia v rakúskej metropole je zatiaľ pokojná, hoci niektoré oblasti ležiace priamo pri Dunaji, ako prístavy Lobau a Albern či Copa Cagrana a Sunken City na Dunajskom ostrove, sú už pod vodou. Na niektorých miestach vystúpil z brehov aj Dunajský kanál.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies