Západ Balkánu bojuje so silnými záplavami

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 15:56 • 2 min
Západ Balkánu bojuje so silnými záplavami

BELEHRAD/SARAJEVO/ZÁHREB - Povodne v uplynulých dňoch okrem Srbska sužujú aj ďalšie krajiny západného Balkánu vrátane Bosny a Hercegoviny a Chorvátska.

slovakia

left justify in out

Podľa meteorológov ide o najhoršie záplavy v regióne za posledné roky. Srbský premiér Aleksandar Vučič ich ešte v stredu označil za "najhoršiu katastrofu v histórii Srbska" a požiadal o pomoc aj Európsku úniu, Rusko a susedné Slovinsko.

 

V Bosne spôsobil vytrvalý dážď okrem povodní aj zosuvy pôdy v dedinke Topčič Polje neďaleko mesta Zenica v centrálnej časti krajiny. Úrady rozhodli o uzavretí škôl a evakuácii stoviek ľudí. Tisícky obyvateľov sa tiež ocitli bez dodávok elektrického prúdu. Podobne ako v Srbsku tam už vyhlásili aj mimoriadny stav. Najbližšie dva dni by sa mali zrážky v Bosne zmierniť a pršať by malo prestať až v nedeľu. Dážď, aj keď oveľa slabší, však predpovedajú na budúci týždeň. 

 

V Chorvátsku bolo daždivé počasie sprevádzané aj silným vetrom, ktorý na tam vyvracal stromy. Rýchlosť vetra tam podľa meteorológov na niektorých miestach dosiahla rýchlosť až 75 kilometrov za hodinu. Vo vukovarskom regióne vyhlásili výnimočný stav. 

 

Silný dážď postihol Srbsko ešte v utorok v noci. Záchranári následne z povodia riek evakuovali stovky obyvateľov. Voda vyliata z korýt zaplavila aj cesty a komplikuje dopravu. Najkritickejšia situácia panuje v centrálnej časti krajiny. Voda ohrozuje aj srbského hlavné mesto Belehrad, kde uzavreli viacero škôl. Pre záplavy museli odstaviť železničnú trať medzi Belehradom a Nišom na juhu krajiny a podobné opatrenia prijali aj v prípade niekoľkých regionálnych ťahov. Živel si v Srbsku zatiaľ vyžiadali najmenej štyri obete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies